225 четения

За 3 дни 20 хил. са поискали облекчено погасяване по кредитите им

Над 20 хил. граждани и фирми са поискали облекчен ред за погасяване на кредитите им само през първите 3 дни от обявяването на правилата, по които може да става това, съобщава Асоциацията на банките в България. В съобщение на сайта й се посочва, че данните са неофициални.

Не се посочва повече за видовете заеми, отхвърлените заявления и др.

В съобщението се припомня, че одобреният на 10 април от БНБ и вече прилаган от банките в България ред за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества не предвижда промени в условията на договорите с клиентите, които да водят до изменение на договорената лихва. Това бе изрично подчертано в съобщението на БНБ, а е записано и в регламента.

Посочват, че промяна на лихвата по даден вече кредит не е разрешена и в насоките, които даде Европейският банков орган и с които се съобрази БНБ.

„Капитал“ цитира данни на БНБ, според които към края на 2019 г. има общо 1 362 724 потребителски заема за 11.3 млрд. лв. сумарно, но това не включва кредитни карти, овърдрафти и други подобни револвиращи продукти, където има още близо 1.4 млн. сметки. Жилищните заеми са 164 492 и са общо за 10.8 млрд. лв. Фирмените кредити пък са 148 676 на брой на стойност 34.9 млрд. лв. Изданието посочва, в тези числа се включват и няколко продукта, ползвани от един клиент.

Банките са оповестили на сайтовете си условията и реда за подаване на искания, като при всички има опции и това да става дистанционно – онлайн форми или свързване с кол-център.

в-к „Дневник“

Снимка fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *