Забава и знание

Разпети петък е – денят на Христовите страдания

Днес православната църква отбелязва кръстната смърт наИсус Христос. Разпети петък е денят, в който Божият син е разпънат, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.

Днес хората отиват на църква, за да минат под плащеницата, с която е било покрито тялото Христово, свалено от разпятието.

Тази година на Разпети петък Плащеницата няма да е върху маса, под която да преминават хората, за опрощаване на греховете заради мерките срещу разпространението на коронавируса. Тя ще бъде вдигната от четирима души и така под нея вярващите ще преминават.

Счита се, че днес Исус е претърпял безброй ругатни, мъка и неимоверни страдания. Това е денят, в който го разпънали на кръст, принесен в жертва за греховете на цялото човечество. По това време станало слънчево затъмнение и земетресение.

В този ден от Страстната седмица постът е особено строг.  Църквата повелява днес да не се яде и пие вода. На Велики петък не се служи Света литургия, а се извършват Царските часове. Вечерта пък в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.

Народът казва, че на Разпети петък и пиле не пее, и гнездо не вие. Всяко живо същество страда. В този ден никой не подхваща каквато и да е работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *