COVID-19 по света

Диви прасета завземат улиците на израелски град под карантина

Все повече градове по света са посещавани от диви животни заради опразнените улици в условията на карантина заради новия коронавирус, но в израелския град Хайфа четириногите гости са доста груби и опасни – това са диви прасета, съобщи Ройтерс.

Някои от тях са едри като ротвайлери, движат се на групи и стават все повече по улиците на Хайфа. Доскоро глиганите се появявяха в покрайнините на града предимно нощем, но по обезлюдените улици сега те се движат и денем, плашат хора и домашни любимци и дори блокират пътища.

„Страхуваме се да излезем навън дори да изхвърлим боклука. Не зная откъде могат да дойдат дивите прасета“, казва Меирав Литани, учителка по музика. „Идват тук и ровят в контейнерите за боклук… Това е липса на защита. Ние на практика се чувстваме беззащитни“, добавя тя.

Миналата година общинските власти прекратиха разрешението за избиване на глиганите, чиито набези в градовете според някои експерти се дължи на завземането на територии от естественото им местообитание – намиращите се наблизо горски масиви на хълма Кармел.

Жителите на Хайфа сега могат да се обърнат за помощ към специални патрули на доброволци – защитници на животните, които прогонват дивите прасета от града.

„Страхувам се, че след като отмине пандемията, дивите прасета ще са свикнали да идват всеки ден, всяка нощ, всеки час“, казва Ярон Ханан, на 63 г., който води обществена кампания с искане местните власти да се справят с набезите на глиганите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *