Забава и знание

Кърменето може да предпази бебетата от вируси

Дори малки количества кърма влияят силно върху чревната флора на бебетата и осигуряват защита срещу потенциално патогенни вируси, съобщи Медикъл експрес. Изданието цитира резултати от изследване на специалисти от медицинския факултет на университета на Пенсилвания, публикувани в сп.“Нейчър“.

Проучването надгражда върху предходно изследване, според което кърменето играе ключова роля за взаимодействието на бебета и микробите в околната среда. Новото изследване може да повлияе върху стратегиите за профилактика на ранните стомашно-чревни разстройства и да насърчи майките да кърмят новородените, дори и когато се налага да се дохранват с адаптирано мляко.

Специалистите от университета на Пенсилвания установили броя и видовете вируси в изпражненията на новородени в САЩ и Ботсвана и ги изследвали. При раждането в чревната флора на бебета нямало почти никакви вирусни колонии, но след месец вече се развиват популации вируси и бактерии. Повечето от вирусите се оказали опасни, които се развиват в бактериите в стомашно-чревния тракт на новородените. На четвъртия месец вирусите вече започват да се размножават в човешките клетки и стават потенциално рискови за развитие на заболяване. Силен защитен ефект бил регистриран при бебета, които са кърмени – и в САЩ, и в Ботсвана.

Лекарите обясняват, че резултатите от изследването показали защо някои бебета развиват животозастрашаващи инфекции в първите месеци от живота си, казва един от ръководителите на изследването Фредрик Бушман, завеждащ катедрата по микробиология във факултета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *