Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Нови данни за разпространението на коронавируса и смекчаване на някои ограничения в Швейцария, Португалия и Дания

Броят на новите заразени с коронавирус в Швейцария нарасна през изтеклото денонощие с 326 – по-малко в сравнение с предходното (346), което потвърждава трайната тенденция към спад на заболеваемостта в страната. Това съобщиха днес федералните здравни власти, предаде ТАСС.
До момента положителни проби за коронавирус са дали 27 404 жители на Швейцария; починалите са 1111.
Повечето хора в страната спазват социална дистанция и хигиена. Това даде възможност правителството да вземе решение за поетапно смекчаване на въведените рестрикции, отбеляза днес пред швейцарския в. „Тан“ президентът Симонета Сомаруга.
Първи ще подновят дейността си фризьорските и физиотерапевтичните салони, лекарските кабинети, детските ясли, градинарските стопанства и магазини. На 11 май ще отворят училищата, другите магазини и пазарите. Последни, на 8 юни, ще отворят отново врати висшите и средните учебни заведения, музеите, библиотеките и зоологическите градини, уточни тези дни правителството.
В Португалия са регистрирани през последното денонощие 663 нови болни от Ковид-19, с което заразените в страната стават 19 685, информира днес в. „Публику“.
Смъртните случаи, нараснали за ден с 30, са вече 687. Оздравелите са 610. Извънредното положение в Португалия ще остане в сила поне до 2 май, посочва ТАСС.
Потвърдените случаи на заразяване с новия вирус в Дания се увеличиха за денонощие със 169 и болните в страната са вече 7242. Това съобщи днес националният институт за борба с инфекциозните заболявания.
Броят на регистрираните смъртни случаи нарасна с 10 и починалите са общо 346. В болници са настанени 317 пациенти, 87 от тях – в отделения за интензивни грижи. Тествани са 91 437 души.
Властите заявиха, че след Великден постепенно ще вдигат ограниченията, ако статистиката рязко не се влоши. В сряда вече отвориха врати част от детските градини и началните училища в Дания. Общественият транспорт поднови работа във вторник. На 20 април ще заработят редица предприятия от дребния бизнес, включително фризьорските салони и автошколите, от тази дата ще работят и съдилищата. Кафетата, баровете и ресторантите обаче ще останат затворени до 10 май.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *