551 четения

915 случаи на COVID-19 у нас, нова жертва на вируса

Това съобщиха от Националния щаб

За изминалото денонощие има установени 31 нови случая на заразени с новия коронавирус у нас, от които 16 са приети в болница. С тях общият брой на болните е 915 души. Това каза ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в Министерски съвет.

„В София новите случаи са 13, в Плевен – 6, във Видин – 4, в Смолян – 3, в Сливен – 2, в Пловдив – 1, във Велико Търново – 1 и в Ямбол – 1“, посочи Мутафчийски.

По думите му заразените с инфекцията медици вече са 76 души, като новите случаи са 7.

Мутафчийски заяви още, че общият брой на излекуваните вече е 167, от които 8 деца.

„Има и нов случай на починал от коронавирус. Това е мъж на 66 години, настанен във ВМА. Той е имал онкологично заболяване, заради което скоро е бил опериран. С COVID-19 се е заразил по време на химиотерапия. С него починалите в страната са общо 43 души“, посочи Мутафчийски.

След една седмица ще е ясно ще има ли пик на заразени заради пътуванията. Мутафчийски изрази за пореден път опасение, че пътуващите може да разнесат заразата из цялата страна.

Изследванията на шофьорите в градския транспорт в София продължават.

„В момента в България се намират не само отделни случаи, но и цели клъстери. Т.е. има заразени в цяла група“, каза ген. Венцислав Мутафчийски. Така е било в Паничерево и в столичните квартали „Факултета“ и „Филиповци“, обясни още той.

По думите му в България има активен надзор на заболеваемостта от коронавирус.

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че в почивните дни екипите на Столичната РЗИ и здравните инспекции в Разград, Благоевград, Стара Загора са работили нон стоп и са взели по 200 проби. По този начин е открито едно огнище в семейството на мъж. Там са открити още 3 нови случая. Намерено е и второ такова.

Обсъждат се всички възможности за промяна в мерките. Пазарите ще работят само ако има ред – и от страна на продавачи, и от страна на купувачи.

Над 1700 са интензивните легла, с които разполага страната ни в момента.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!