Консумацията на халюциногенни гъби е допринесла за еволюцията на човешкия мозък

Хоминидите са консумирали халюциногенни гъби в африканската савана и това им е помогнало да еволюират в модерни хора, увери учен, цитиран от в. „Дейли експрес“.

Тази хипотеза възниква през 90-те години на миналия век. Представена е от американския етноботаник Терънс Маккена в неговата книга „Храната на боговете: Радикална история на растенията, дрогите и човешката еволюция“, публикувана през 1992 г. Той уверява, че климатични промени преди стотици хиляди години са накарали ранни хора да консумират халюциногенни гъби Psilocybe cubensis.

Превръщането на Африка в пустиня станало причина хоминиди да се скитат в свили се горски площи в търсене на храна. Докато го правели, преследвайки животни, се натъквали на животински изпражнения, които са идеална среда за поникване на гъби. Гладни хоминиди консумирали халюциногенни гъби, които отключили неврогенеза и други свързани с еволюцията характеристики, наблюдавани днес у съвременните хора.

„Най-значимата месеста гъба, която израства в изпражнения на хипопотами, слонове, елени, антилопи, е Psilocybe cubensis – поясни американският миколог Пол Стамец. – Когато си гладен и си с клана си, консумирането й те катапултира 20 минути по-късно в необикновен свят. Psilocybe cubensis замества серотонина – превръща се в по-добър невротрансмитер и довежда до формиране на нови неврони и нови пътечки на познанието. Човешкият мозък удвоил размерите си, а с това се увеличила споособността ни да прогнозираме и да планираме.“

Маккена твърди, че консумирането на по-големи количества халюциногенни гъби отключило у приматите формиране на мозъчни зони на говора, проправяйки пътя към ранно използване на езика.

Преди милиони години Хомо еректус започнал да колонизира света. Популация Хомо еректус останала в Африка и еволюирала в Хомо сапиенс. Стамец смята, че за тази популация светът се е променил драматично в резултат на преживяното след консумацията на въпросните гъби. Тази популация изпитвала по-голяма емпатия и станала по-смела, борила се е със саблезъби тигри. Това не се е случило веднъж с една група хоминиди, нито един или два пъти, а милиони пъти. Според учения, клинично доказано е, че Psilocybe cubensis ни позволява да имаме различни неврологични пътечки, с които да реагираме на страха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *