Дефицитът на мед в организма крие опасности

Като общо укрепващо средство медта се е използвала от древни времена. А терапевтичният ефект на метала за първи път е признат от Авицена и Гален. Лекарите са доказали, че този елемент е в състояние да понижи температурата, да облекчи възпалението, да предпази от микроби и да повлияе положително на потентността.

Източници на мед

Нашето тяло се нуждае от 2-3 мг мед на ден, за да функционира нормално. Следователно, ако човек е здрав и се храни добре, той не се нуждае от допълнителен прием на този микроелемент. Основните източници са месо, черен дроб, морски и млечни продукти, елда, овесени ядки и яйчен жълтък.

Съдържа се и в ядките, зеленчуците, особено краставиците, авокадото, гъбите, билките, сирената, тъмния шоколад, какаото, бирените дрожди и шипките. Питейната вода също е богата на мед – 1 мг на 1 литър.

Защо ни е нужна мед?

Заедно с витамините и аминокиселините този елемент участва в синтеза на колаген, меланин и миелин – структурата, която образува обвивката на нервните влакна, осигурява на клетките кислород, участва в образуването на червени кръвни клетки и хемоглобин и по този начин поддържа здравето на сърдечносъдовата система, подобрява функцията на щитовидната жлеза.

В комбинация с цинк и витамин С медта влияе върху образуването на хрущяла. Освен това помага за усвояването на протеини и въглехидрати, повишава инсулиновата активност, контролира холестерола, подсилва имунитета и укрепва костите.

Рискове от недостига на микроелемента

Продължителният дефицит на мед в организма поради недохранване и небалансирана диета може да доведе до кардиопатия, артроза, артрит, остеопороза, диабет, витилиго, дерматоза, анемия и депресия.

Ефектите от недостига на мед са огнищният косопад, ранното побеляване на косата и забавяне в растежа при децата.

Допълнителен прием

Показания за приема на мед са хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, анемия, възпаления, отслабен имунитет, бъбречни болести, тежки наранявания и изгаряния. Този елемент се предписва и на хора, които приемат добавки с цинк продължително време.

Мъжете и жените над 55 години се съветват да приемат мед като антиоксидант, за да предпазят тялото си от стареене.

Предпазни мерки за безопасност

Излишъкът от кадмий и олово нарушава усвояването и биологичната функция на медта. Не си струва да възстановявате баланса с допълнителни дози без лекарско предписание. Това може да доведе до нарушаване на минералния баланс в организма.

Mинералограма

Необходимо е поне веднъж в живота да се измерва съдържанието на мед в организма с помощта на минералограма. Анализ на косата или ноктите абсолютно точно диагностицира развиващ се дефицит на мед.

При хронична анемия с дефицит на желязо

Без мед желязото, натрупано в черния дроб, “при поискване” не може да участва в образуването на хемоглобин. Следователно трябва да приемате тези два елемента в комплекс. Но само след консултация с лекар.

Свръхдоза

Сигурните признаци на интоксикация са гадене, повръщане, мускулни крампи, коремна болка, анемия. При наличие на такива симптоми е необходимо да спрете приема на лекарствата, съдържащи мед.

Пушачите

Тютюнопушенето води до недостиг на мед в организма. В тази връзка продуктите, съдържащи този минерал, трябва да бъдат включени в менюто.

Без синини

Медна монета, прикрепена към синина или хематом, много бързо помага за облекчаване на болката и предотвратява появата на синина.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *