Екзекуцията на търговеца Петър Бялков от Павликени вече 9 години е обвита в мистерия

Криминалета от архивите на „Борба”

60-годишният мъж бе открит разстрелян и горен край Ловеч

 

9 ГОДИНИ СЛЕД ЗВЕРСКОТО УБИЙСТВО НА ЗЪРНЕН БОС ОТ ПАВЛИКЕНИ ЗЛОДЕЯНИЕТО Е НЕРАЗКРИТО, А ДЕЛОТО Е СПРЯНО ОТ ПРОКУРАТУРАТА през 2013 г. Отвличането и убийството на 60-годишния Петър Бялков е сред малкото неразкрити престъпления през последните години и продължава да е обвито в мистерия. По случая е имало двама обвиняеми от Дряново, но прокуратурата е свалила обвиненията поради недоказаност.

 

12 дни в неизвестност

 

След 12 дни в неизвестност бизнесменът от Павликени Петър Бялков бе намерен зверски убит край Ловеч на 8 февруари 2011 г. Тялото на 60-годишния мъж е било открито случайно в местността Йорданова чешма между село Хлевене и Ловеч. Обявеният от близките му за изчезнал на 29 януари 2011 година е бил с две прострелни рани, ръцете му са били горени с горелка, а главата му е била смазана от многобройни удари с твърд предмет. Не е ясно дали зверството е извършено на това място, или тялото е било завлечено там след убийството. Не е ясно също дали Бялката е бил отвлечен, или е решил да се скрие за известно време, но после е открит от кредитори или поръчкови убийци. В разследването са били ангажирани ловешки, търновски и софийски криминалисти.

Петър Бялков излязъл от дома си в Павликени на 28 януари по обяд, уж да отиде до един от тримата нотариуси в града. Без колата си и само с мобилния си телефон, който после бил изключен. Ден по-късно съпругата му Йорданка и дъщерята Яна, шеф на банков клон в градчето, го обявяват за изчезнал.

ПО СЛУЧАЯ СА БИЛИ РАЗПИТАНИ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ИЗВЪРШИТЕЛИ – партньори на мъжа, негови познати, близки. Бялков е купувал трици за износ в Гърция от мелницата в Павликени, но после спрял да плаща и отношенията били прекратени.

ЕДНА ОТ ОСНОВНИТЕ ВЕРСИИ ЗА ЛИНЧУВАНЕТО НАД ПАВЛИКЕНСКИЯ ТЪРГОВЕЦ НА ЗЪРНО е въвличане в дедесарската мафия. Волно или неволно, Бялков се забъркал с некоректни съдружници. В крайна сметка данъчните власти погнали 60-годишния мъж и той дължал близо 200 000 лева само на държавните бирници.

ЗАРАДИ НЕЛОЯЛНОСТ НА ЕДИН ОТ СЪДРУЖНИЦИТЕ СИ БЯЛКОВ Е ПОИСКАЛ едно от дружествата да бъде обявено в несъстоятелност поради неплатежоспособност. Другият търговец твърдял, че дружеството няма дългове към трети лица, но се оказало, че за 2008 г. само на данъчните власти се дължат 52 000 лева. В началото на 2010 г. пък станало известно, че фирмата дължи на НОИ над 8000 лева, а на банка над 6000 евро без лихвите. Заради тези нелоялни отношения Бялков излиза от дружеството като негов представител през април 2010 г. и иска от съда да обяви фалит.

 

Версия „Лихварите”

 

СРЕД ЛОГИЧНИТЕ ВЕРСИИ ЗА УБИЙСТВОТО НА ПЕТЪР БЯЛКОВ Е И НЕГОВ ДЪЛГ КЪМ ЛИХВАР ОТ ПАВЛИКЕНИ. Тогава били арестувани 6 души, проверени са 8 от най-луксозните къщи в града, конфискувани са над 10 коли с пълномощни на имената на лихварите. При полицейската акция с код „Лихварите” в Павликени са открити тефтери и папки с имена на длъжници, копия на лични карти, над 10 мобилни телефона, над 50 СИМ карти само на един адрес и документи за банкови преводи за суми от порядъка между 80 000 и 100 000 лева. Тази версия и акция обаче също не водят доникъде.

През ноември 2019 г. спецпрокуратурата удари лихвари от Павликени – Трифон Маринов – Туньо Мазния, Николай Борисов – Бучката, и Радослав Христов – Рудито, които са арендатори на земя в околните села. Част от тях бяха обект на разследване и преди и във връзка с екзекуцията на Бялката. После спецсъдът остави Мазния, Бучката и Рудито в ареста. В домовете им разследващите са намерили над 1800 юбилейни монети и злато за 1 млн. лв. Те са препирали парите от лихварство през купуване на монети. И тримата са криминално проявени за кражби, грабежи, изнудване и документни престъпления, а двама от тях са осъждани. По време на акцията на антимафиотите на 8 ноември м.г. от жилища на бандата бяха иззети тефтери с над 20 имена на длъжници, които са посочени само по прякори и малко име.

Според Спецпрокуратурата бандата за лихварство е действала от пет години, и то в цялата страна, но се е ръководела конспиративно от Павликени. Едва преди няколко месеца някои потърпевши се осмелили да се жалват и по случая е било образувано досъдебно производство. Тартор на лихварската група е Туньо Мазния, който е най-възрастен. Той, Бучката и Рудито са били арестувани при подобна акция и през 2011 г. Тогава са разпитвани и за убийството на бизнесмена Петър Бялков от Павликени, което и до днес си остана неразкрито.

 

Млад съдружник с перфектен гръцки също бе арестуван

 

За жестокото престъпление бе арестуван младият съдружник на бизнесмена Николай Александров от Дряново. Мъжът последен разговарял с Бялков по мобилния телефон и съчувствено наобикалял близките му в дните на неизвестност. След ареста той бе оставен зад решетките, но накрая прокуратурата е свалила обвиненията срещу него. По сметката на една от фирмите на Бялков постъпили 56 300 лв. след отвличането на мъжа. Близките му потърсили съдействие от Николай Александров, за да изтеглят парите.

Николай и негов земляк, арестуван като съучастник, но по-късно освободен, посетили изпращача на сумата и го накарали да подпише пълномощно. При разпитите Николай твърдял, че е съдействал на семейството да получи сумата, но не е взел нищо. За времето на отвличането Николай имал желязно алиби. Според друга версия Бялков и Александров са се превърнали в конкуренти за пазарите в Гърция. Общите бизнес отношения между Бялков и Николай всъщност тръгнали от прекрасния гръцки език на младия мъж.След престой в Гърция той се прибрал в Дряново и започнал да ОРГАНИЗИРА КУРСОВЕ за превоз на пътници до Гърция. През 2009 г. Бялков, който имал бизнес с Гърция, намерил Николай, за да му превежда. Постепенно от преводач младежът започнал да участва и в сделките. Към Гърция изнасяли трици, връщали се със соев шрот. Николай уреждал сделките по телефона, свързвал се с гръцките фирми, следял как се развива пазарът. Николай бил шокиран, като научил за изчезването на Петър. Заминал за Павликени и няколко дни съдействал на семейството и на разследването. Дори със съпругата си ходили при гледачка. После го арестували и му повдигнали обвинения, които се оказали също недоказуеми.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *