711 четения

Интердисциплинарна магистърска програма по география и геополитика прави ВТУ

ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНА МАГИСТЪРСКА ПРОГРАМА ПО ГЕОГРАФИЯ, ГЕОПОЛИТИКА И ОБЩЕСТВЕНО РАЗВИТИЕ ПРЕДЛАГА КАТЕДРАТА ПО ГЕОГРАФИЯ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“.  Студентите, които я изберат, ще завършват като специалисти по география, геополитика, обществено развитие.
„Тази програма е свързана с желанието ни да имаме комбинация на обучение от няколко направления. Затова и в нея се включиха преподаватели, които ще обезпечават курсовете в областта правото, но и в областта на философията и географията“, обяснява проф. Атанас Дерменджиев, който е ръководител на катедрата по география и автор на програмата.
„Природни ресурси и устойчивото развитие“, „Геополитическата и обществена култура“, „Глобализация, регионализация, икономическо развитие на национално ниво“ са част от курсовете, включени в магистратурата. Последните два са особено важни, защото вече се изучават и в средното образование, затова е важно, бъдещите учители по география да излизат добре подготвени от университета, коментира още проф. Дерменджиев. И допълва, че в програмата ще има и курс по регионални стратегии за европейско развитие. Той е с практико-приложен характер и не е нов за търновските географи. Включен е в бакалавърските и магистърски програми по регионално развитие, но в тази магистратура ще е приобщен към геополитиката и географията.
Студентите, които са бакалаври по география или са завършили сродни направления, ще завършват магистърската програма за два семестъра. Останалите, които имат бакалавърска степен от различни направления, ще учат с един семестър повече.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *