ЗдравеОбщество

Нидерландия разшири евтаназията и за страдащи от деменция

Лекари в Нидерландия могат да подпомагат самоубийство на пациенти с остра форма на деменция, без да се опасяват от преследване, ако са приложили евтаназия в момент, когато пациентът вече не е в състояние да се откаже от такава процедура.

Това решение на Върховния съд на страната на практика разширява обхвата на случаите, при които се прилага тази оспорвана в много държави по света медицинска практика.

Става дума за емблематично дело от 2019 г., свързано с оправдаването на лекар, обвинен в престъпление при евтаназия през 2016 г. на жена с тежка форма на алцхаймер. Тя е подписала, че иска процедурата, преди положението ѝ да се влоши.

Случаят разбуни нидерландците заради подробностите – член на семейството е трябвало да ѝ даде упойващо вещество с кафето, за да я обездвижи, преди да се включи лекарят.

Прокуратурата го обвини, че е продължил, без да получи по полагаем начин съгласието на 74-годишната пациентка, която можело да си промени мнението в подписаната декларация. След оправдаването на 64-годишния лекар обвинението не обжалва, но бе поискано мнението на върховните съдии в името на това да е ясно прилагането на закона.

Решението на Върховния съд подчертава, че пациентът трябва да е дал предварително съгласие за евтаназия, да е в „непоносимо и безкрайно страдание“ и поне двама лекари да са дали съгласие за процедурата. Нидерландия узакони евтаназията през 2002 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *