101 четения

Защо винаги сте толкова уморени

Изтъкнатият учен Джеймс Клиър обобщава основното, което трябва да знаем за съня, и предлага практически препоръки за това колко сън ви трябва, за да имате достатъчно енергия да се насладите пълноценно на деня си. Нека видим как да го направим.

От колко сън имаме нужда?

За да отговорим на този въпрос, нека разгледаме един експеримент, проведен от учени от Университета на Пенсилвания и Държавния университет на Вашингтон.

Изследователите събрали 48 здрави мъже и жени, които спели средно между седем и осем часа на нощ. След което ги разделили на четири групи.

Първата група изтеглила късата клечка. Трябвало да изкарат цели три дни, без да спят изобщо. Участниците във втората група спели по четири часа на нощ, третата – шест часа, а четвъртата групи спели по осем чака на нощ.

Ето какво се случило:

Участниците, които спели по осем часа на нощ, не демонстрирали никакви спадове на умствените способности, пропуски във вниманието или понижаване на двигателните умения през 14-дневния период на изследването. Междувременно състоянието на групите, които получавали само по четири и по шест часа сън, се влошавало с всеки изминал ден. Най-зле се справяли хората, които спели по четири часа, но групата с шестте часа също не била много по-добре. По-специално, учените наблюдавали два забележителни резултата.

Първо, недоспиването е процес на натрупване.

По думите на учените, недоспиването „има невробиологична цена, която се натрупва с течение на времето“. След една седмица от 25 процента от хората, които спели по шест часа, започнали да заспиват в случайни моменти през деня.

След две седмици хората с шестте часа се справяли толкова зле, колкото ако не са спали изобщо цели два дни. Така че, ако спите по шест часа сън на нощ в продължение на две последователни седмици, вашата работоспособност намалява толкова, колкото, ако сте стояли будни 48 часа без прекъсване.

Второ, участниците не забелязвали спада в представянето си.

Когато трябвало да се самооценяват, те били убедени, че работоспособността им е спаднала за няколко дни и после се е възстановила. В действителност, тяхното представяне продължавало да се влошава с всеки изминал ден.

С други думи, ние не можем да разпознаем спадовете в справянето си със задачите. В реалния свят добре осветените офиси, разговорите, кофеинът и множество други фактори могат да ви накарат да се чувствате напълно будни, въпреки че действителната ви работоспособност е под оптималната.

Може да си мислите, че способностите ви са непокътнати дори при недостатъчно сън, но това не е вярно. Дори ако сте доволни от равнището на производителност, което имате, когато се лишавате от сън, това не е най-доброто ви представяне.

Как работи сънят?

Цикълът на сън и бодърстване определя качеството на съня ви. В този цикъл има два важни елемента.

  • „Бавен“ или дълбок сън. Дишането става по-равномерно, кръвното налягане пада и мозъкът става по-малко чувствителен към външни дразнители, което прави събуждането по-трудно. Тази фаза е от решаващо значение за обновяване и възстановяване на тялото.
  • REM сън (сън с бързи движения на очите). Това е времето, през което мозъкът сънува и реорганизира информацията. По време на тази фаза мозъкът изчиства ненужната информаци, подобрява паметта, свързвайки опита от последните 24 часа с предишните ви преживявания и подпомага ученето и създаването на нови невронни връзки.

Да обобщим: Дълбокият сън ви помага да се възстановите физически, докато REM съня помага да се възстановите психически. Количеството време, което прекарвате във всяка фаза има тенденция да намалява с възрастта, което означава, че качеството на съня и способността на тялото да се възстановява също намалява с възрастта.

Obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!