Мрежата за децата подпомогна над 6500 бедни деца

Организациите в Национална мрежа за децата са подпомогнали над 6500 деца в 3200 семейства с 4404 броя хранителни пакети от началото на кризата, причинена от разпространението на COVID-19 до 16 април 2020 г., съобщиха от организацията.

135 454 лв. е общата стойност на даренията, които освен хранителните продукти включват лекарства, млека за новородени бебета, дезинфектанти, маски, ръкавици, защитни облекла, шлемове и други за семейства, социални услуги и 17 неонатологични отделения в страната. Над 400 електронни устройства са раздадени на деца в бедни семейства в рамките на кампанията „Стара техника за ново начало“.

В условията на безпрецедентна криза в световен мащаб отново на дневен ред излиза въпросът за оцеляването на най-уязвимите групи на българското общество: деца и семейства, живеещи в бедност, самотни родители, безработни, деца и младежи с увреждания.

В края на март Националната мрежа за децата излезе с предложение за спешни мерки към управляващите, които трябва да бъдат взети, за да бъде избегната хуманитарна катастрофа, която ще засегне стотици хора.

От мрежата за децата предупреждават, че проблемите обхващат много различни сфери и тяхното решаване тепърва предстои:

Трафик, експлоатация и домашно насилие

Увеличаването на насилието е един от най-силно изразените ефекти на кризата, който вече започва да се проявява. „Липсата на редовни учебни занятия е опасно за децата с рисково поведение. Това с особена сила важи за онези, които нямат достъп до интернет. За тях училището е изключително необходимо, за да могат да се социализират, да бъдат видими. Онези от тях, които нямат достъп до интернет, на практика в момента не правят нищо – не се обучават, не контактуват с връстници, изолирани се. Така те стават уязвими за домашно насилие, трафик и експлоатация“, коментира Весела Банова, терапевтичен директор на сдружение „Дете и пространство“.

Към момента домашното насилие се очертава като един от сериозните проблеми“, предупреждава и д-р Събина Събева, изпълнителен директор на фондация „Международна социална служба – България“.

Липсата на интернет частично се решава чрез раздаване на работни материали от класните ръководители, които биват предоставени от образователните медиатори по места.

Изолацията и децата с увеждания

Не по-малко застрашени са децата и младежите с увреждания и придружаващи заболявания, както и хората, които се грижат за тях. „Голяма част от децата и младежите, за които се грижим, са с интелектуални и физически увреждания и с редица заболявания, което ги поставя в рискова група. В рискова група са и голяма част от служителите в центровете, които се грижат за тях“, казва Александрина Димитрова, изпълнителен директор на фондация „Сийдър“.

Децата с увреждания са особено чувствителни към изолацията, която може да провокира изостряне на състоянието им. Към този проблем се прибавя и фактът, че виртуалното обучение невинаги е пригодено за деца със специални образователни потребности.

„В онлайн срещите на почасовите услуги, които управляваме, някои родители на деца с увреждания са силно разтревожени, защото забелязват регрес в тяхното физическо и психическо развитие. Липсата на рехабилитация се оказва много вредна. В същото време няма забрана за работата с деца с увреждания при съответните подходящи за спазване на предпазните мерки условия. В тази връзка обмисляме да изготвим писмо до Агенцията за социално подпомагане и общините да разрешат за някои деца, които са във висок риск, да се възстановят живите срещи, като се изготви специален режим“, коментира Весела Банова.

По думите й децата с аутизъм, особено в семейства с един родител, изнемогват в тази ситуация. За тези деца трябва да има адаптирани мерки, които да им позволяват да излизат един път дневно. Според нея учебната среда принципно не е адаптирана за деца със специфични нужди, независимо дали става въпрос за дистанционно или конвенционално обучение.

„Срещаме трудности да обясним на децата и младежите защо не ходят на училище или дневен център и защо не могат да отидат на разходка или до магазина. Стоенето им само вкъщи често води до кризи в поведението. Но социалните ни работници и социалните ни терапевти непрекъснато планират и провеждат нови интересни занимания в къщите, така че засега сме овладели положението“, коментира Александрина Димитрова.

Бедност и физическо оцеляване

Безспорно икономическата криза, която ще последва епидемията, ще постави в най-голям риск семейства и деца, които живеят в условията на бедност, тъй като при тях въпросът опира до физическото им оцеляване. Сред най- уязвимите групи в тази ситуация са децата от бедни семейства (почти 40% от децата в България) и деца на родители, останали без работа, коментират от фондация „За Нашите Деца“.

„Все още е рано да се оцени какви ще бъдат размерите на кризата. Огромен проблем например би създала заразата и принудителното затваряне на определени общности“, коментира д-р Събина Събева.

Източник: dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *