Общо 12 банки ще отпускат безлихвени кредити за останалите без доходи в кризата

Общо 12 търговски банки са заявили желание да участват в гаранционната програма на Българската банка за развитие (ББР), по която ще се предоставят безлихвени кредити за служителите в неплатен отпуск или самоосигуряващите се, останали без доходи заради разпространението на коронавируса. Хората ще могат да се възползват от кредити до 4500 лева (по до 1500 лева месечно за максимум три месеца – бел.ред.), които ще са с гратисен период от 24 месеца и срок на издължаване до 5 години, както и с възможност за предсрочно погасяване.

Банките, които ще отпускат кредитите, са „Алианц банк“, ДСК, „Инвестбанк“, „Интернешънъл Асет Банк“, ОББ, „Общинска банка“, ПИБ, „Райфайзенкбанк“, „Търговска банка Д“, „Уникредит Булбанк“, ЦКБ и „Юробанк България“, съобщи финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет. Той представи финансовите инструменти за помощ на гражданите, малкия и среден бизнес на обща стойност 4.5 млрд. лева.

„Ресурсът, който ангажираме чрез тези няколко финансови инструмента, е от порядъка на милиарди. Надявам се бързо и в срок да достигнат до бенефициентите“, каза Горанов.

По отношение на гражданите, които ще могат да се възползват от безлихвените кредити, той уточни, че те трябва да имат отработени поне 5 работни дни за месец март, ако това е месецът, в който са пуснати в неплатен отпуск. Посочи, че от тях ще могат да се възползват хора, останали без доходи, каквито не са записаните в бюрата по труда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *