17645 четения

Петима нови болни от коронавирус в област Велико Търново

За нови петима дали положителна проба за коронавирус в област Велико Търново, информираха в 8:00 часа от Националния оперативен щаб за борба с COVID-19. Сред тях има четирима души медицински персонал на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и 79-годишна жена, която е настанена в специализирано отделение на стационара. Оказва се, че възрастната пациентка всъщност е същата от преди две седмици, която лекуваха от коронавирус в болницата и дори бе изписана след подобрение. След като се прибрала вкъщи се влошила, получила гастроентерологични проблеми и затова се наложило отново да бъде хоспитализирана.

Заразените здравни работници са в домашни условия, тъй като са без симптомиката. От тях три са медицински сестри и една санитарка от отделението по реанимация.

Установени са всички лица, с които заболелите са били контактни и те също са поставени под домашна карантина.

По данни от Областния кризисен щаб към 23.04.2020 г. на територията на областта са направени 347 изследвания за носителство на коронавирус с PSR тест.
От всички направени изследвания 57 са на медицински специалисти – лекари, медицински сестри, санитари от лечебните заведения, определени със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за лечение на COVID-19, от ЦСМП и РЗИ – Велико Търново.
От медицинските специалисти, изследвани с PSR тест, 8 са дали положителен резултат.
Заболелите са 15 лица, излекуваните са 4, в домашна изолация за 28 дни са 7 души, хоспитализирани са 3, един е починал.

Карантинираните в областта са 392.

Регионът се нарежда на сравнително задно място в Националната статистиката по заболеваемост от коронавирус, като след него са Перник, Русе, Шумен, Ямбол, Ловеч и Силистра. Негативната класация води София с близо 600 случая.

1081 са лицата у нас, при които е потвърдена коронавирусната инфекция, а конкретно за денонощието са диагностицирани 66.262 човека от тях са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, а 37 се намират в интензивни отделеления. Жертвите на COVID-19 до момента са 50, а средната им възраст е 64 години. Излекуваните са 190.

Тази седмица бяха възстановени плановите операции, детските имунизации и женските консултации в лечебни заведения. Въпросните медицински дейности ще се извършват всеки вторник и четвъртък, като в тези дни общопрактикуващите лекари няма да имат право да преглеждат други лица от пациентските си листи. Здравните власти обаче преустановиха инвитро процедурите.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Петима нови болни от коронавирус в област Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *