Уникално от Германия: Бърз метод за откриване на коронавирус /ВИДЕО/

Методът е бърз и ефикасен: само за 5-6 минути става ясно дали човек е заразен с коронавирус, или не

Вдишвате, а след това силно издишвате. Нов уред разпознава болести по издишвания от пациента въздух. Върху монитора графично се изобразяват откритите бактерии и вируси в организма, става ясно от видео на DW.

 

Методът, разработен от една компания в Саксония, успешно установява широко разпространена стафилококова инфекция, която не винаги се влияе от антибиотици.

 

Сега този уред е преработен, за да бъде използван в кризата с коронавируса:

„Заради кризата с коронавируса преработихме уреда. Досегашният ни опит в превенцията на стафилококовите инфекции ни помага за откриването и на новия коронавирус“, казва Ролф Граупнер, управител на Graupner Medical Solutions.

Първият прототип на уреда вече работи в интензивното отделение на болницата в Бернау край Берлин. С него се изследват пациенти с положителна проба за коронавирус. Издишваният от белите им дробове въздух съдържа важни характеристики на болестта. Запаметявайки ги, уредът може да разпознае и всеки друг, който е болен от COVID-19.

 

Софтуерът е разработен преди 8 години от Гунтер Бехер.

„С този уред сме в състояние да получим окончателния резултат след не повече от 5-6 минути“, казва той.

Досега методът има твърде тясно приложение в медицинската техника. В целия свят има едва около 250 специалисти, които могат да работят с тази технология. За да навлезе уредът в масова употреба, неговите изобретатели се нуждаят от солидно финансиране.

 

„Тъкмо в сегашната криза с коронавируса се нуждаем от партньори, за да изработим необходимия брой уреди“, казва Ролф Граупнер.

Тепърва ще узнаем дали новият уред ще се наложи и в битката срещу COVID-19. Едно устройство със съответния софтуер ще струва около 50 000 евро, казват още във видеото на DW.

Повече вижте във видеото. 

https://www.vbox7.com/play:4835cfaac2

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *