COVID-19 по света

Антитела са открити у едва 26 процента от заразените в Северна Франция

Епидемиологично изследване в лицей в Крепи-ан-Валоа в департамента Оаз, северно от Париж, в епицентъра на епидемията от Ковид-19 във Франция, разкри, че 26 процента от преподавателите, учениците и семействата им са били заразени с новия коронавирус и притежават антитела срещу него, предаде Франс прес.

Броят им е съвсем недостатъчен, за да оправдае евентуално отслабване на мерките срещу разпространението на новия коронавирус, увериха авторите на изследването от института „Пастьор“.

Резултатите показват, че 41 процента от учителите, учениците и персонала в лицея са били заразени с новия коронавирус през февруари-март. Но едва 11 процента от близките на учениците – техните родители, братя и сестри, притежават антитела срещу новия коронавирус. Това е далеч от очакваните 60-70 процента от населението, за да може достатъчно голяма група хора да има имунитет и да допринесе за спиране разпространението на пандемията. Следователно резултатите навеждат на мисълта, че скоро няма да бъде регистриран колективен имунитет. Изследването е извършено с помощта на тестове за откриване на антитела.

Междувременно британското правителство оповести, че лансира широкомащабно изследване върху разпространението на новия коронавирус и изграждането на антитела сред населението. Изследването ще обхване 300 000 души през следващите 12 месеца. То ще бъде извършено съвместно от Оксфордския университет и Националната статистическа служба на Великобритания.

„Изследването ще допринесе да се увеличат познанията за сегашното ниво на инфекциите и за броя на хората, за които се подозира, че са изградили антитела срещу вируса“, се казва в комюнике на здравното министерство. Първите резултати ще станат известни в началото на месец май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *