170 четения

Коронавирусът не се предава със секс, но целувките са рискови

Американски учени успокоиха всички, наблягащи на секса заради призивите да си стоим у дома, че коронавирусът не се предава по полов път, но техни британски колеги предупредиха, че целувките може да са рискови, съобщи в. „Мирър“.

Учени от университета на Юта не установиха следи от новия кронавирус в тестисите и семенната течност. Изследването им е малко, но според тях е обещаващо и важно.

„Ако болест като Ковид-19 се предава по полов път, това щеше да има големи последици за дългосрочното репродуктивно здраве“ – каза д-р Джеймс Хоталинг от екипа.

За изследването учените са събрали проби семенна течност от 34 китайци месец след диагнозата им за Ковид-19. Лабораторните тестове не са открили новия коронавирус в нито една от пробите, а генетичният анализ показал, че никак не е вероятно той да навлезе в тестисите.

Въпреки резултатите специалистите отбелязват, че това може да не е вярно за много тежко болните от Ковид-19, защото при по-голямо вирусно натоварване може да се инфектира и семенът. Отговор за това още няма.

Макар и Ковид-19 да не се разпространява по полов път, това може да стане с целувка. Британският лекар д-р Симран Дио призова сънародниците си да не се целуват и да не споделят храна и напитки.

„Състояния като коронавируса се разпространяват с водни капки и със секрети от носа и устата, ако съдържат вируса. Затова целувките, ръкостискането, споделянето на храна и напитки създават по-голям риск от предаване на заразата, изтъкна тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!