1458 четения

Седмокласник от ОУ „Бачо Киро“ се класира за националните кръгове на олимпиадите по биология и география 

 

СЕДМОКЛАСНИКЪТ ОТ ОУ „БАЧО КИРО“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЕМАНУИЛ СЕРАФИМОВ СЕ КЛАСИРА НА ПЪРВО МЯСТО В ОБЛАСТНИТЕ КРЪГОВЕ НА ОЛИМПИАДИТЕ ПО БИОЛОГИЯ И ЗДРАВНО ОБРАЗОВАНИЕ И ПО ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА. Успехите му дават право да участва в националните кръгове, но те бяха отменени заради ситуацията с Ковид-19.
Това не е първа победа в олимпиадите за Емануил. Миналата учебна година седмокласникът отново е бил най-добрият по география, само че тогава при шестокласниците. Тази учебна година възпитаникът на търновското училище е включен в група по биология и здравно образование по програмата „Ученически олимпиади и състезания“, модул „Осигуряване на обучението на талантливи ученици за участие в ученически олимпиади и състезания“.
В групата позволява децата разглеждат учебния материал по-задълбочено и надграждат знанията си. Учениците се учат да създават микроскопски материал, извършват наблюдения под мискроскоп, учат се да извличат багрила, да определят растителни видове чрез цветове, плодове, листа, шишарки и др. Засилената подготовка по биология включва и решаване на тестове, давани предишни години на олимпиадата по биология, допълнителни задачи и практическа работа, казва учителката по биология Антоанета Димитрова.
„Биологията е по-силната ми страст. По-лесни са ми задачите по ботаника и зоология. Биологията е удивително разнообразна и увлекателна, а географията – много практична и забавна”, казва седмокласникът и признава, че мечтае някой ден да работи като лекар и то кардиолог. „Искам да помагам на хората и да ги правя щастливи. Лекарската професия е неповторима и се надявам един ден да мога да я практикувам”, споделя Емо.

За втора поредна година Емануил Серафимов постига най-висок резултат сред връстниците си в олимпиадата по география и икономика. Предпочита задачите, свързани с природата или с различните държави по света. На областния кръг на олимпиадата е трябвало да отговори на 30 въпроса с време за решение два астрономически часа. По регламент учениците нямат право да поправят отговорите си, нито да работят с молив преди това.
Състезателните задачи са с избираем и със свободен отговор и една практическа задача. Двадесетте задачи са на ниво общообразователна подготовка и десет на ниво профилирана подготовка. Общият брой на точките е 200. Задачите се изработват от Национална комисия. За националния кръг се класира само по един ученик от област, получил най-висок брой, но не по-малко от 70% от максималния брой точки във всяка от състезателните групи, уточнява Таня Попова, която е учителят по география на Емануил.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!