491 четения

Отбор от НВУ участва в международно състезание за справяне с COVID-19

ЧЕТИРИМА ПЪРВОКУРСНИЦИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО УЧАСТВАТ В МЕЖДУНАРОДЕН ХЕКАТОН, който тази година е посветен на космическите технологии и вируса COVID-19. Жулиана Михнева, Андрей Илиев, Стоян Маджаров и Тонислав Додовски представят Националния военен университет в интересното предизвикателство. Четиримата първокурсници са нарекли отбора си „Спейс дивижън“ и работят под ръководството на гл. ас. Георги Баев, който е и ръководител на Клуба по космически интереси в университета.
„Идеята на това състезание, което се провежда за втори път, но за първи път е международно, е участниците да намерят приложение на сателитните данни процеси с борба срещу вируса. Всъщност борбата срещу този вирус не е само откриването на ваксина, защото земята продължава да се върти, въпреки че ние си стоим вкъщи. Случват се катаклизми, които утежняват ситуацията. И този хекатон е посветен на това – студентите да дадат идеи за справяне с кризата, като се занимават с всичко, което не е свързано с медицината“, обяснява гл. ас. Георги Баев. И припомня, че в самото начало на кризата, имало и земетресения, и пожари и един от пожарите, които всички са следили, е този около Чернобил.
Състезанието стартира на 24 април с лекции, уебинари и предварителни занимания. Студентите са получили материали, с които да се запознаят преди реално да започнат да работят по темата, която си изберат.
„Хекатонът се провежда със съдействието на Европейската комисия и ние получихме достъп до данните от европейски сателити. Този достъп става чрез инсталирането на виртуална машина за достъп, което ние днес ще направим. Когато машината е готова, влизаме в облак с данни и този облак има и софтуер за обработка на сателитните изображения на води, релеф, климат“, уточнява още Георги Баев.
„Умни градове“, „Електронно управление и изкуствен интелект“ и „Мониторинг на води“ са направленията, между които студентите могат да изберат и да разработят. „Когато става дума за умните градове, темата препраща към проследяването на въздуха. И ето, ние наблюдаваме как въздухът в силно замърсените градове започва да се изчиства. Вчера се е затворила озонова дупка над Антарктида, която, според предварителните очаквания на учените, е трябвало да се затвори през септември – октомври. Темата „Мониторинг на води“ е насочена повече към решаването на регионални проблеми, които са свързани с наблюдаването на водните източници на дадена територия. А направлението за изкуствения интелект е дадено, защото сателитите на Европейската космическа агенция генерират много данни и физически няма хора, които да могат да анализират ежедневната информация. Затова тук е приложението на изкуствения интелект, който да се рови и да анализира данните. Така че студентите могат да измислят софтуерни проекти с изкуствен интелект“, разказва гл. ас. Георги Баев.
Отборът на ВНУ ще започне да работи върху избраната от студентите тема от утре. Днес студентите и техният ментор трябва да инсталират виртуалните машини.
Финалът на състезанието е на 8 май, когато всички участници трябва да презентират проектите си. Целият хекатон е на английски език, всички материали, които участниците получават, са на английски, на този език ще върви и представянето в края.
10 000 евро е голямата награда, с която отборът победител можа де стартира бизнес, който да се занимава със сателитни изображения. „Ние нямаме право да правим бизнес, но въпреки това се надявам студентите и тази година да се справят отлично и да спечелят награда, както миналата година, когато хекатонът беше на екологична тема“, припомня гл.ас. Баев.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *