814 четения

Мутафчийски: Когато хората излязат в парковете, ще се влоши ситуацията

Той посочи какви са аргументите на Националния оперативен щаб против отхлабването на мерките

Генерал Венцислав Мутафчийски заяви на редовен брифинг тази сутрин, че аргументите на оперативния щаб срещу отхлабването на мерките са съвсем обективни.

 

„Ако първоначално България се движеше в едно относително плато, след това имаше един почти незабележим пик в началото на април, последван от спад, от Цветница насам ясно се наблюдава ръст на заболелите“, заяви той.

 

„От епидемиологична гледна точка всяко струпване на хора води до усложняване на епидемиологичната обстановка, до повишаване на опасността. Когато се разхлабват мерки, трябва да се казва какви могат да бъдат последиците… Когато хората излязат в парковете, ще се влоши ситуацията“, каза ген. Мутафчийски.

 

Той сравни ситуацията в България и Гърция. В нашата южна съседка, където имаше пълно затваряне – има 11 нови случая за денонощието. В Сърбия – отчете се повишаване на смъртността – и се въведе в следващите 4 дни да няма никакво излизане от вкъщи. В България, където има по-либерален режим на контактуване, има ръст.

 

Ген. Мутафчийски припомни проучване на „Харвард“, което дава прогноза как ще се живее в бъдеще с коронавирус – има диаграма на живота изобщо – с пикове и със спадове на болестта.

„Те казват, че най-вероятно ще се наложи да живеем по този начин, докато не се измисли ваксина или надеждно лекарство. Все пак животът не може да спре. Но трябва да се прецени на каква цена. И цената на всяко отхлабване на мерките ще доведе до увеличаване на заболеваемостта. Важното е да успеят да намерят воля правителствата да отидат пак на ограничения, докато спадне заболеваемостта… Основната идея е здравната система да може да понесе удара от увеличаване на бройката“, заяви той.

 

„Главният фактор, който определя доколко да бъдат отпуснати мерките и докога да бъдат отпуснати мерките, това е наличието на свободни легла в интензивните отделения и в отделенията за средно тежки към тежки случаи“, добави началникът на Националния оперативен щаб.

Доцент д-р Ангел Кунчев даде пример със скандинавските страни:

„В Норвегия и Финландия – по 200 починали, в Дания – 400, в Швеция – 2200 до тази сутрин. Какво повече да говорим. Всички знаем огромните разлики и знаменития шведски модел, който беше даван за пример на цяла Европа. А сега започва да се променя, както се промени в Англия. Пряката връзка между условията на живот, социалните контакти и заболеваемостта е повече от видима. Друг е въпросът, че винаги трябва да са пропорционални мерките, за да не направим така, че да унищожим цели отрасни в икономиката“, каза той.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *