797 четения

Над 630 кандидат-студенти са запазили място по акцията „Рано рани“, ВТУ удължава кампанията си

Онлайн пресконференция на ректорското ръководство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“

Публикувахте от Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" в Понеделник, 27 април 2020 г.

ПОВЕЧЕ ОТ 630 КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ СА СИ ЗАПАЗИЛИ МЯСТО В ИЗБРАНА СПЕЦИАЛНОСТ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПО АКЦИЯТА „РАНО РАНИ“ до 24 април. От 4 май акцията продължава и в онлайн режим на запазване на места. Това стана ясно по време на първата онлайн пресконференция, която ректорското ръководство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проведе онлайн. Ясни са вече таксите за отделните професионални направления във вуза, те са утвърдени от Министерския съвет. Създадена е и нова за ВТУ платформа за провеждане на кандидатстудентските изпити по електронен път, каза зам. ректорът по учебната дейност доц. Димитър Симеонов.
Първият изпит за бъдещите първокурсници по електронен път е на 29 април и е тестът по История на България. На 30 април е изпитът за педагозите – проверка на говорните и комуникационни възможности. Тестът по информатика и информационни технологии е на 8 май, по английски език – на 11 май, а тестът по български език – на 12 май. Всички изпити започват в 14 часа.
„Ще се променят датите на цялата кандидат-студентска кампания тази година. Започваме на 15 юни и продължаваме в зависимост от срока, който МОН ще предвиди за завършващите дванадесетокласници. Така че, ще се промени графикът на записванията, но ВТУ ще работи и в събота и неделя“, каза още доц. Симеонов.
Публикувани са вече магистратурите, които вузът предлага, както и всички срокове и изисквания към бъдещите магистри. Първият прием започва на 22 юни, тази година за първи път е предвидено и онлайн кандидатстване.
„ЩЕ СТАРТИРАТ ВСИЧКИ ПРОЦЕДУРИ ЗА ЗАЩИТА НА ДОКТОРСКИТЕ ДИСЕРТАЦИИ, НАСРОЦЕНИ ЗА СЛЕД 13 МАЙ. Тези, които трябваше да се проведат преди тази дата, ще бъдат пренасочени и реализирани в най-кратък срок. Дали ще ги направим присъствено или електронно, ще зависи от състоянието в държавата“, каза зам.ректорът по научната дейност проф. Милко Палангурски. Той допълни, че с нови дати ще бъде проведена изпитната сесия на приетите вече докторанти, а следващият прием ще бъде през септември. Тези изпити за нови докторанти ще бъдат проведени в присъствен вид, няма как по друг начин, каза още проф. Палангурски.
„МНОГО ВЪЗМОЖНО Е ДА ОТЛОЖИМ ДЪРЖАВНИТЕ ИЗПИТИ ЗА СЕПТЕМВРИ. Но преди това всички студенти трябва да се справят със семестриалните си изпити. Истината е, че не мога да гарантирам нищо, което ще се случи след май. Засега подреждаме най-близкият хоризонт стъпка по стъпка – първо да приключим летния семестър и изпитите, които вече започнаха онлайн.
За след това зависим какво ще се случи в държавата. Но дори и да отпадне извънредното положение, няма да позволим веднага събиране на толкова много студенти от цяла България във ВТУ“, заяви и ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов. Той потвърди, че администрацията започва работа от 4 май при спазване на всички хигиенно-епидемиологични условия. На работа тръгват и факултетните ръководства, за да бъдат подготвени изпитните сесии.
Студентите си остават вкъщи и продължават да работят дистанционно. До този момент няма пропуснати часове и в онлайн обучението са включени всички студенти в структурните звена на ВТУ, включително и тези, които се обучават в Плевен и Враца.
Според статистиката за изминалите шест седмици, във ВТУ са създадени 4718 учебни курса са създадени, 39 661 самостоятелни раздела. Поставени и изпратени към студентите и специализантите са 106 457 изпитни и текущи задачи. Отчетените студентски посещения са 662 413 което е изключителен атестат за активността на студентите и преподавателите.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Над 630 кандидат-студенти са запазили място по акцията „Рано рани“, ВТУ удължава кампанията си

  • 27.04.2020 в 20:46
    Permalink

    Понеже във ВТУ до края на семестъра се предвижда виртуално обучение а кандидат -студентската кампания ще бъде он-лайн разумно е по пасивните зам.ректори и всички декани да се откажат от добавките си за длъжност до месец септември. Ректорът може да направи предложението още на следващия Академичен съвет. Общата сума на спестените пари ще бъде около 100 000 лв. Тези средства ще бъдат нужни на ВТУ защото държавната субсидия едва ли ще бъде в пълен размер.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!