204 четения

Полски Тръмбеш стартира проект за раздаване на топъл обяд в условията на извънредна ситуация

Община Полски Тръмбеш разработи проектно предложение, с което кандидатства пред Агенцията за социално подпомагане по целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“. С реализирането на проекта се цели подпомагане на уязвими лица, които поради бедност и продължителна социална изолация, в условията на обявената извънредна ситуация, произтичаща от необходимостта от ограничаване на разпространението на COVID-19, са в затруднение да осигурят сами прехраната си.

Проектното предложение е одобрено и дейностите по приготвяне и доставка на топъл обяд у дома на потребителите ще се осъществяват в периода от 01.05.2020 г. до 19.06.2020 г. Проектът ще се реализира на територията на всички населени места в Общината в зависимост от установените потребности. Полученото финансиране е за 100 лица от допустимите целеви групи от територията на Община Полски Тръмбеш.

Храната ще се приготвя в кухнята на Домашния социален патронаж в град Полски Тръмбеш и ще се доставя до домовете на потребителите ежедневно в работни дни. Ще се предоставя обяд, което включва: супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт. С оглед на противоепидемичните мерки и за безопасност на лицата, храната ще се доставя в опаковки за еднократна употреба.

Лицата които желаят да ползват услугата „Топъл обяд у дома”, трябва да попадат в една от следните целеви групи:

  • Лица с ниски доходи, под линията на бедност, определена за страната, за времето, в което са поставени под задължителна карантина.
  • Уязвими лица, в това число и възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, определена за страната, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и в условията на извънредното положение, обявено за страната не са в състояние да си осигурят прехраната.
  • Лица, кои поради възрастта си, поради трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.

 

Община Полски Тръмбеш ще извърши служебна проверка за това дали кандидатите попадат в обхвата на целевите групи, след което ще извърши подбор до размера на максимално допустимия капацитет от 100 потребителя. Желаещите да получават „Топъл обяд у дома” могат  да се свържат с  администрацията всеки работен ден на телефони: 06141/ 41-21; 06141/ 41-41

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *