69 четения

Бактериите имат сложна колективна памет

Калифорнийски биолози установиха, че колонии от бактерии могат колективно да запомнят информация за действията на различни видове дразнители, а това може да послужи за „програмиране“ на сложни форми на поведение на микробите, съобщи ТАСС, като цитира прессъобщение на Калифорнийския университет в Сан Диего.

„Допреди няколко години малцина можеха да допуснат, че между невроните и бактериите може да има нещо общо. Те се смятаха за различни и по устройство, и по вид. Откритието ни дава възможност да разкрием някои от принципите на работа и еволюция на мозъка, като използваме по-прости системи“, каза Гюрол Сюел от университета.

До неотдавна повечето биолози смятаха, че пълноценна памет могат да притежават единствено многоклетъчните същества, в чиито организми има специализирани нервни клетки. След откриването на сложни форми на поведение у някои едноклетъчни, учените започнаха да се съмняват в това.

Преди пет години Сюел и колегите му откриват някаква форма на „колективен разум“, набор от електрически канали между бактериите в биофилм, който им позволява да обменят информация и да координират действията си. Откриването на този феномен кара калифорнийските учени да се замислят дали микробите могат не само да обменят информация, но и да я съхраняват.

Изучавайки колонии от бактерията Bacillus subtilis учените забелязалии особеност, която не е характерна за други бактерии. Предаването на сигналите между участниците в „мрежата“ води до изменения в устройството и електрическите свойства на мембраните им, благодарение на които микробите отделяли и поемали определени типове йони. Сюел и екипът му предположили, че тези изменения могат да служат като своеобразна форма на колективна памет на бактериите, която пряко влияе върху поведението на микробите.

При облъчване на бактериите от този вид със синя светлина, микробите не само реагирали, но се и оказало, че „помнят“ светлината четири часа. Това проличало в промяната в поведението и електрическите свойства на обвивката им. Учените доказват откритието си и с изображение, което показва как след модифициране на паметта им чрез светлина, бактериите отделят калиеви йони и възпроизвеждат логото на университета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *