Онлайн обучението в ситуация на криза е критерий за рейтинговата система на висшите училища

ВЪПРОСИ ЗА ТОВА КАК ЕПИДЕМИЯТА ОТ КОРОНАВИРУС СЕ Е ОТРАЗИЛА ВЪРХУ ОБУЧЕНИЕТО и как университетите са се справили с ограничителните мерки и извънредната ситуация, са включени в анкетите, които събират информация за актуалната рейтингова система на висшите училища в България. За първи път за класацията на вузовете ще бъде важно дали университетите са били адекватни на екстремалните събития, но все още не е ясно каква ще бъде тежестта на въпросите, свързани с епидемията от COVID-19.
„Такива въпроси в анкетите досега не е имало. Допитването касае всички професионални направления и е важно на въпросите да отговорят достатъчно студенти, преподаватели и служители на ВТУ, за да можем да наберем точки и да заемем достойно място в рейтинга, който се изработва по професионални направления“, коментира зам. ректорът по управление на качеството и акредитацията проф. Вихрен Бузов.
Как епидемията се отрази върху обучението във вашата специалност, провежда ли вашият университет онлайн обучение, имате ли възможност да участвате в онлайн обучението и какво е качеството на това обучение, са въпросите, на които бъдещите бакалаври и магистри трябва да отговорят, ако решат да попълнят анкетата.
„Мнението на младите хора ще бъде отразено в рейтинговата система за 2020 г., но то е важно и за нас – ръководството на университета, затова се надявам повече студенти да отговорят на въпросите“, коментира още проф. Бузов.
В рейтинга за 2019 г. осем професионални направления на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ влязоха в топ 3 в рейтинга на висшите училища и това бяха „Филология”, „Философия“, „Религия и теология”, „История и археология“, „Теория и управление на образованието“, класирани на второ място и „Изобразително изкуство”, „Педагогика“ и „Педагогика на обучението по“, които заемат трета позиция.
Уеб-порталът „Рейтингова система на висшите училища в България“ беше създаден през 2010 г. Консорциум ИОО-С всяка година провежда изследването по поръчка на МОН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *