COVID-19 по света

Жертвите на коронавируса в Ню Йорк са 21 пъти повече, отколкото на грипа

Американски медици съпоставиха данни от статистиката за смъртността от грип и от коронавирус на територията на Ню Йорк и установиха, че за последните три месеца от Ковид-19 са починали 21 пъти повече жители на мегаполиса, отколкото от грип, съобщи ТАСС.

Резултатите от проучването са публикувани в статия в електронната библиотека medRxiv.

„Експерти и чиновници често изтъкват, че грипът убива до 60 000 американци годишно, но малцина си дават сметка, че тези данни са получени в резултат на маса статистически допускания. Сравнението на числата на реалните смъртни случаи от грип и от Ковид-19 показват, че смъртността от новата болест превишава в пъти смъртността от сезонните форми на грип“, пишат учените.

От началото на епидемията от коронавируса в Китай експертите и обществеността се разделиха на два условни лагера – скептици и биещи тревога. Първите смятат, че опасността от SARS-CoV-2 се преувеличават и че нивото на заразност и смърт от него е равно или отстъпва на сезонните грипни епидемии.

Опонентите им са на противоположното мнение и смятат, че COVID-19 е значително по-опасен от известните форми на остри вирусни инфекции, а и човечеството още не е успяло да изгради срещу него колективен имунитет.

Учени от Харвардския университет и от университета Емъри в Атланта решили да проверят коя от двете групи е по-близо до истината. Те ползвали за анализа и сравнението данни от медицинските служби на Ню Йорк и прилежащите му райони за периода февруари-април 2020 г., когато там върлуват паралелно пандемията от коронавируса и сезонен грип. За този период от грип и усложнения, свързани с него, са починали 619 жители на Ню Йорк, докато от коронавирус са си отишли над 13 000 жители на мегаполиса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *