Нова мярка: Допълнителни средства за производителите на зеленчуци

Това предложение е обсъдено на среща на бранша с премиера Бойко Борисов

ържавата отпуска допълнителни средства за производителите на зеленчуци. Субсидията ще бъде отпускана на базата на доходите на земеделците.

Новата мярка беше обявена на брифинг в Министерския съвет на земеделския министър Десислава Танева и производителя Красимир Кунчев, чието е и предложението за новата схема. Предложение е обсъдено на среща на бранша с премиера Бойко Борисов.

„Земеделският производител трябва да произведе и продаде и на база на този доход, той ще получи допълнителна субсидия. Така дори и малките производители ще имат личен интерес да издават фактури, когато продават стоката си, защото иначе няма да получават субсидия“, разясни предложението си земеделският производител Красимир Кунчев.

Министър Танева заяви, че очаква допълнителната подкрепа да бъде финализирана с решение на ЕК. Танева каза, че ЕК е одобрила пренасочването на 175 млн. евро към изпълнението на нови мерки.

„3644 земеделски стопани, които досега попадаха в обхвата на необлагодетелствани райони, но които отпаднаха с предефинирането, първо ще получат компенсаторно плащане отново в размер на 25 евро на хектар, без ограниченията, които бяха за нивата на плащания според размера на декарите. Добрата новина е, че ЕП гласува в Комисията по земеделието включването на това плащане като възможно и за предходния период, който е една плюс една година“, каза министър Танева.

Тя поясни, че това е инициатива на България, която благодарение на всичките ни депутати в ЕП е успяла да мине на комисия вчера.

Танева обяви, че големи хранителни вериги вече поддържат активна комуникация с регионални производители и им предлагат договори за съвместна работа. Това се случва в съответствие с изискването в магазините да има повече стоки от местни земеделци.

Министърът увери, че към момента няма изхвърлена от производители стока. И подчерта, че сериозно предизвикателство ще бъде реколтата от череши.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *