Вече 1488 заразени, нови починали с коронавирус в България

Общият брой на оздравелите от началото на епидемията нарасна до 266

Заразените с коронавируса от началото на епидемията в България достигнаха 1488. През последното денонощие са регистрирани 51 нови случая.

Това отчете председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

 

Вчера са направени 1156 PCR теста. Така броят тестваните в България достигна 6500 на милион души население.

Нови заразени има в 11 области. 7 са новорегистрираните случаи за София, 13 са в Плевен, 11 в Пловдив, 7 във Видин, 4 в Кюстендил, във Враца и в Перник – по 2, в Габрово, Русе, Смолян и Стара Загора по един. През последното денонощие са починали 4 души с коронавирус. Смъртните случаи в Ямбол са 2, а във Видин и Плевен по 1. Така починалите пациенти с коронавирусна инфекция вече са 65.

 

Излекуваните са 23, като общият брой на оздравелите от началото на епидемията достигна 266.

Новите случаи на заразен медицински персонал са 9, с което общият брой на лекарите, медицинските сестри и санитарите с установен COVID-19 в страната вече е 164. Новозаразените медици са в Плевен и Видин.

Общи 310 от пациентите, при които е доказан COVID-19, са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. От тях 38 се намират в интензивни отделения и клиники.

В сряда за първи път във Военномедицинска академия (ВМА) е извършено набиране на кръвна плазма от излекувани доброволци с доказани антитела и вливане на болен с COVID-19, съобщи ген. Мутафчийски. Тази сутрин пациентът няма температура и се чувства добре, добави началникът на Националния кризисен щаб.

Озонотерапията не почива на никакви научни основи и дори е вредна при заразените с коронавирус, цитира ген. Мутафчийски, писмо от д-р Румен Хичев, ръководител на Общия щаб за бързо реагиране в САЩ.

Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че е постигнал споразумение с общопрактикуващите лекари, които протестираха за това, че имат само два дни в седмицата да извършват имунизации и реимунизации.

„Вчера цял ден говорихме с тях, и в късните часове постигнахме съгласие по отношение на различните виждания. Подписал съм изменение на заповедта ми, в която има консенсус. Фиксирахме, че става въпрос за деца до 18-годишна възраст, както и за възможността освен вторник и четвъртък, да може и в друг ден да се извършват тези имунизации и реимунизации”, поясни Ананиев.

„Всяка следваща стъпка за охлабване на мерките я правим на базата на внимателен анализ на заболеваемостта, на този етап не е дошъл моментът, в който да се отворят детските градини и яслите”, каза още министърът на здравеопазването.

„Това е една от първите стъпки в други държави, вероятно ще е и една от следващите наши стъпки, но трябва да сме сигурни, че ситуацията е стабилна и няма да има връщане на заболяването. Ако има риск за децата, не трябва да има компромис и детските градини и ясли ще останат затворени. Пренаселените групи в градините, на места има дори по 33 деца – събирането на толкова деца и връщането им вкъщи, контактуването им с роднини и родители, и след това връщането им в яслите или градините, е много рисков процес”.

В Брестовица общо заразените са 22, засега не е наложена карантина, но има заграждения на улиците, на които са двете къщи на заразените. Няма напрежение, хората там съдействат, след 10 дни ще има ново тестване, съобщи главният държавен здравен инспекторд-р Ангел Кунчев.

По сметките на Министерството на здравеопазването са получени дарения на обща стойност 4 299 780 лева. От тях 1 326 300 са с изрична воля на дарителя. Съответно от тази сума 1,2 млн. са отишли в Националния център по заразни и паразитни болести, а остатъкът в други болници, отчете министър Ананиев.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *