Засилени мерки по празниците, над 200 КПП-та

Издадени са 19 262 акта за неспазване на противоепидемичните мерки, а от тях 14 628 са за неносене на маски

Засилени ще бъдат проверките за спазване на ограниченията, наложени във връзка с епидемията от коронавирус. В София областните градове са изградени над 200 КПП-та.

„Все още са в сила ограниченията за влизане и излизане в областните градове – основанията са труд, здравословни причини, грижи за близък или снабдяване със стоки. За София се допускат автомобили, които отиват или се връщат от работа. Има над 200 КПП-та в столицата и областните градове, като са извършени над 55 хиляди проверки на декларациите при преминаване“, съобщи на извънреден брифинг в Министерския съвет началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Веселин Младенов.

„От общо 55 хиляди проверени декларации, в 3400 са установени несъответствия, при които хората са посочили, че отиват на работа, а нямат трудов договор. В тях 466 от деклараторите дори са регистрирани в Бюрата по труда“, допълни Младенов.

Около 200 са досъдебните производства за подаване на неверни данни в декларациите, съставени са 19 262 акта за неспазване на противоепидемичните мерки, а от тях 14 628 са за неносене на маски. По отношение на контрола в парковете – първите дни няма нарушения, но вече има отпускане и до момента част от гражданите продължават да не носят маски, допълни ком. Младенов.

Заради предстоящите празници, служителите на Пътна полиция ще са по пътищата в страната, както и ще са на КПП-тата в София и областните градове. Основно ще се контролират водачи с рисково поведение. Ще има контрол на изправността на МПС, както ще се следи и скоростта. До 13 май се засилва контрола на превозните средства, като ще се следи за правоспособни водачи, дори и на мотоциклетите – за състояние и видимост на табелата с номера, както и носенето на каски, съобщи Звезделин Колев, началник на отдел “Пътна полиция” в Главна дирекция “Национална полиция”.

„София е с много натоварен поток, на ден влизат около 30 хил. автомобила, като усилията ще са наложени към пропускане на хората. По празниците ще има по-засилени проверки за алкохол и наркотични вещества. Специални екипи ще работят за обезпечаване на почивните дни на гражданите – вече има гонки с мотори по булевардите, като изваждаме екипи да работят специално за това“, съобщи началникът на отдел „Пътна полиция“ ком. Любомир Костадинов.

Целият наличен полицейски състав на СДВР е ангажиран с контрол на противоепидемичните мерки в столицата, и дали те се спазват в парковете и градините в столицата, допълни комисар Радослав Стойнев, началник на отдел „Охранителна полиция“, СДВР.

Изключенията при пропускане на КПП-та са за товарни автомобили, превозни средства със специален режим на движение, медицински лица, отиващи на работа, както и хора, имащи нужда от лечение, както и екипи на доставчици на услуги, и др., описани в заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, напомниха от Пътна полиция.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *