Обичайните начини за готвене на пиле не винаги убиват бактериите в тях

Обичайните начини за приготвяне на пилешко в домашни условия не винаги убиват патогените, съобщи МедикалЕкспрес.

Изданието цитира резултати от проучване на екип специалисти под ръководството на Солвейг Лангсруд от Норвежкия институт по изследване на храните, рибата и аквакултурите, публикувани от сп. „ПЛОС УАН“.

В пилешкото могат да виреят бактериалните патогени салмонела и кампилобактер. Високите температури ги убиват, но достатъчен брой от тях биха могли да оцелеят и да предизвикат заболяване, ако пилешкото месо не е достатъчно сготвено. Препоръките за готовност на месото са доста разтегливи и неясни.

Учените наблюдавали готварските практики в 3969 семейства в пет европейски страни – Франция, Норвегия, Португалия, Румъния и Великобритания. Те интервюирали домакините и проследили начините на приготвяне на ястия с пилешко месо в още 75 семейства в същите страни.

Учените установили, че готовността на месото се проверява най-често според цвета му – такава е практиката в половината наблюдавани домакинства. Другите разпространени начини е да проверява твърдостта и текстурата на месото или цвета на отделените сокове. Изследователите провели и лабораторни експерименти, за да проверяват ефективността на различните начини на проверка, които показали, че промяната в цвета е текстурата не са надеждни методи за преценка на готовността на месото. Оказало се например, че цветът във вътрешността на пилешкото месо се променя при температурата, която е твърде ниска за дезактивиране на патогените.

Съветите на експертите по безопасност на храните обикновено включват използване на термометър в кухнята, но експертите установили, че на повърхността на пилешкото все още може да има оцелял патоген, дори и температурата във вътрешността на месото да е достатъчна за дезактивирането им. Освен това учените установили, че само в едно от проследените 75 домакинства се използва готварски термометър.

Учените препоръчват до разработването на ясни препоръки да се следят промяната в цвета и текстурата в най-плътната част на месото, както и да се следи всички повърхности да са готвени на достатъчно висока температура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *