Японците бяха призовани да говорят на змиорките в Токио чрез смартфони

Токийски аквариум, който затвори врати заради пандемията, призова японците да си говорят чрез смартфоните с отглежданите в него змиорки, защото те подивели и отвикнали от човешкото присъствие, съобщава Франс прес.

Аквариумът Сумида се намира в огромния небостъргач „Токио скайтрий“ и той не работи вече цели два месеца. Отглежданите в него

морски обитатели вече не контактуват с хора и са станали болезнено боязливи. „Освен служителите, грижещи се за аквариума, тези животни не виждат хора и започват да ги забравят!“ предупреждава управата в Туитър. Змиорките вече започвали да се крият в пясъка всеки път, когато покрай аквариума приближи човешки крак.

Отглежданите представители на вида Heteroconger hassi, наричани още градински змиорки, живеят в колония от 300 екземпляра. Преди пандемията те бяха свикнали с посетителите и рядко се криеха в пясъка. Но след като проявили признаци на подивяване, край аквариума ще бъдат монтирани пет таблета.

Чрез тях животинките ще получават видео послания от японци. Заръката е да се говори спокойно и тихо на обитателите на аквариума, хората да си показват лицата и да им правят жестове до повторното им приобщаване. Инициативата е кръстена „Фестивал на лицата“ и се провежда от 3 до 5 май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *