Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Отварят басейните и заведенията на открито, КПП-тата падат след Гергьовден

Детските градини и яслите остават затворени

 

ОТ ДНЕС СЕ РАЗРЕШАВА ИНДИВИДУАЛНИЯТ СПОРТ НА ОТКРИТО, НО НЕ И ОРГАНИЗИРАНЕТО НА СЪСТЕЗАНИЯ, ТЕРАСИТЕ КЪМ ЗАВЕДЕНИЯТА, ПЛУВНИТЕ БАСЕЙНИ СЪЩО СЕ ОТВАРЯТ. Автошколите могат да подновят работата си, но детските градини и яслите остават затворени. След Гергьовден падат и контролно-пропускателните пунктове между областните градове.

Това заяви в неделя на брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. Трябва обаче да се спазват мерките, да се извършва дезинфекция. „Индивидуалният спорт на открито също се разрешава при определен ред и дисциплина. Но не състезания – става въпрос за бягане по писти и в паркове, тенис на корт. Лично ген. Мутафчийски настоя и за плувните басейни. Там мерките трябва да бъдат не само в басейните, но и в съблекалните. Третото, по което нямахме разминавания, е да бъдат отворени терасите на открито в заведенията. Допълнително ще бъдат описани мерките, които трябва да се спазват от тях“, обясни министър-председателят.

Абсолютно единомислие има за КПП-тата. „Считаме, че изиграха много важна роля. Считам, че след Гергьовден ще можем да ги свалим. Ако съумеем като общество да спазваме правилата, ще спестим работата на 11 500 души от полицията“, каза Борисов.

ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И ЯСЛИТЕ ОСТАВАТ ЗАТВОРЕНИ. „ТЕ БИХА ПОСТАВИЛИ ПОД РИСК УЧИТЕЛИ И ВЪЗРАСТНИ. МНОГО МАЙКИ И МНОГО РОДИТЕЛИ МОГАТ ДА ОТИДАТ НА РАБОТА, АКО РАБОТЯТ ЯСЛИТЕ И ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ. ДВЕ СЕДМИЦИ ЗАДЪРЖАНЕ НА ТОЗИ ПРОЦЕС СА 50 милиона, но още от първия ден сме казали, че здравето и укрепването на капацитета на болниците са водеща цел и оставихме да видим как ще тръгнат тези мерки“, аргументира се премиерът. Все още се обмисля каква организация да бъде направена, за да се проведат матурите след 7 и 12 клас. На масата за обсъждания е дори вариантът да бъдат проведени на открито. Кабинетът е готов със закон за отмяна на извънредното положение и утре ще го дискутира. „Трябва да останат мерките 60/40, социалните и банковите мерки, противоепидемичните. Куп неща, които след 13 май ще останат в съответните закони или в общ закон. Утре (бел. ред. днес) ще се сме готови, ще го обявим. Да влезем в парламента и дай, боже, да успеем да го направим добре“, уточни премиерът.

С. НАЙДЕНОВ

Снимка в. „Труд“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *