41 600 евро от УЕФА получава тази седмица „Етър ВТ“

„Слуховете за нашия разпад са силно преувеличени”, коментираха от клуба

 

41 600 евро ще получи тази седмица „Етър ВТ“ от УЕФА. Парите идват заради факта, че като старши треньор на националния отбор Красимир Балъков вика за европейските квалификации четирима футболисти на „виолетовите” – Христо Иванов, Георги Сърмов, Крум Стоянов и Даниел Младенов. Помощници на Балъков бяха Калоян Чакъров и Станислав Генчев.

Сумата за великотърновския клуб е от субсидията, отпусната от УЕФА като незабавна помощ в рамките на 70 милиона евро на клубове, чиито футболисти са играли в националните отбори на страните си в Лигата на нациите (2018 година) и Европейските квалификации (2019 година). От нея ще се възползват общо 676 клуба, а сумите за всеки от тях варират между 3200 и 630 000 евро. България ще участва на баражите и е в списък, според който тимовете, чиито футболисти са играли за национален тим, стигнал до плейофите, ще си разпределят общо 17,7 милиона евро.

От българските клубове „Етър ВТ“ е на четвърта позиция по приходи от субсидията. Първите три места са за „Лудогорец“, „ЦСКА – София“ и „Левски“.

Финансовата инжекция идва в труден за футболните клубове момент. От „Левски“ вече обявиха, че ще се разплащат с играчите с парите от субсидията. Вероятно така ще действат и на „Ивайло“. Заради пандемията, липсата на мачове и намалелите приходи в клуба са получили до момента половината заплати за февруари, не са изплащани парите за квартири. Задълженията към НАП обаче се погасяват, потвърдиха от „Етър ВТ“.

Столични медии вече пуснаха информации, че след 30 юни няма да има отбор във В. Търново, тъй като изтичат договорите на 13 футболисти. Това са Анатоли Господинов, Цветомир Цанков, Яни Пехливанов, Александър Дюлгеров, Здравко Илиев, Иван Скерлев, Кoльо Станев, Никола Колев, Дино Мартинович, Иван Стоянов, Фло Боджадж, Милчо Ангелов и Иван Петков.

По този повод от ръководството на великотърновския клуб разпространиха пресинформация:

„Първо, в ситуацията, в която се намира не само спортът, не само България, но и целият свят във връзка с разпространението на COVID-19, нито е подходящият момент, нито е морално да се пише кой и кога приключвал.

Второ, Велико Търново е болярски град, в който винаги е имало и ще има футбол. Вместо трето ще си позволим да перифразираме големия писател Марк Твен с една от най-популярните му сентенции: „Слуховете за нашия разпад са силно преувеличени”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *