1024 четения

Равносметката: 22 случая в областта, една жертва и петима излекувани

Пет болници в региона могат да приемат пациенти с COVID-19

 

22 ДУШИ СА ДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ДО МОМЕНТА С COVID-19 В РЕГИОНА. От Националния оперативен щаб обаче подават като информация, че болните от коронавирус в областта са 24. Разминаването идва от това, че две от лицата са всъщност с установена инфекция и лекувани в болница, но дали още една положителна проба за заболяването преди изписване, тъй като дехоспитализирането става след два отрицателни теста. Случите са от общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец и Павликени по данни на Регионалната здравна инспекция в старата столица.

Към неделя в болница са деветима пациенти. Всички те се намират в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Един от случаите завърши фатално, 74-годишна жена от Велико Търново загуби битката с коронавируса въпреки усилията на медиците от областната болница. Тя бе приета на 16 април в тежко състояние, с пневмония, а ден по-късно издъхна. Лекарите обясняват, че смъртта е настъпила вследствие на дихателна недостатъчност, причинена от COVID-19.

При други петима обаче резултатът от терапията бе обнадеждаващ, настъпи клинично подобряване и бяха изписани. Трима от тях бяха лекувани в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, а двама – в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. От дехоспитализираните обаче само един е напълно преборил вируса, тъй като в петък приключи задължителната му допълнителна 28-дневна карантина и изследване доказало, че е изградил антитела.

Деветима от заболелите са мъже, а останалите – жени. Сред диагностицираните има и 9-годишно дете. То се намира в домашни условия, тъй като не проявява сериозна симптоматика. Малчуганът е вкъщи с родителите си, които също са заразени с коронавирус. Семейството се заразило в Англия, където живее от години, но заради пандемията се прибрало у нас.

ПРИ ПОВЕЧЕТО ОТ УСТАНОВЕНИТЕ СЛУЧАИ ИМА ЯСНА ЕПИДЕМИОЛОГИЧНА ПЪТЕКА. Седем са медицински лица, като при шест от тях инфектирането е станало по време на изпълнение на служебния им дълг, а един се сдобил с болестта след пътуване в Турция.

Има пациенти с COVID-19, при които става дума за фамилна заразяемост. Пример за това са третият и четвъртият заболели в региона. Те са брат и сестра, имали са контакт по време на извънредното положение, и двамата бяха успешно лекувани в болница.

Сред инфектираните е и синът на починалата 74-годишна жена в старата столица. Той е с пневмония, настанен в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

68-годишният мъж с коронавирус от Лесичери пък, който бе обявен на 27 април, посрещнал гости за Великден от София.

Засега областта се намира на сравнително задно място в Националната негативна статистика по заболеваемост, като след нея се нареждат седем други региона. Първенец в антикласацията е София с близо 750 болни.

В случай че ситуацията се усложни, на разположение на медиците в областта са близо 500 легла за лечение на пациенти с коронавирус. Пет лечебни заведения са оторизирани да прилагат терапия на диагностициране с COVID-19. Това са МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, МБАЛ „Св. Иван Рилски“, Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“, общинските болници в Свищов и Павликени.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!