Учени разгадаха защо кафето е полезно за здравето

Пиенето на кафе може да промени експресията на някои гени, което обяснява многобройните му ползи за здравето, съобщиха „Ню сайънтист“ и „Форбс“.
За да разберат защо толкова много изследвания установиха, че хората, които пият кафе, са по-малко застрашени от някои болести, учени от медицинския център на университета „Еразъм“ в Ротердам потърсиха епигенетични промени, показващи влияние на средата върху гените ( в случая пиене на кафе и чай). Те са обхванали данните за 15 800 души от европейски и афроамерикански произход от 15 епигенетични изследвания.
Резултатите показват няколко значими асоциации, които намаляват риска от определени болести, предимно на черния дроб и сърцето.
Процесът, с който съединенията в кафето, въздействат върху гените, се нарича метилиране на ДНК – към нея се добавят или от нея отпадат гени. Колкото повече научаваме за този процес, толкова повече нараства важността му за контролиране на епигенетичните превключвачи за все по-голям брой болести.
Подобни резултати получиха и други учени, които установиха, че кафето може дори да „поправя“ увредени ДНК нишки и да укрепва цели нишки срещу разкъсване също чрез метилиране, което се отразява върху експресията на гени, свързани с всичко – от Алцхаймер и Паркинсон до диабет тип 2.
Според други изследвания кафето предпазва също от деменция, засилва паметта, дори удължава живота. Освен това е всеизвестно, че то то подобрява настроението и ни прави по поносими от събуждането до обяд.
Резултатите на холандските учени са още предварителни и не са прегледани от специалисти.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *