5759 четения

Собствениците на заведения не искат да отварят, с по три маси навън няма как да поддържат персонал

Кръчмари и ресторантьори се събират днес, за да обсъждат протести

 

НЕЗАВИСИМО ОТ ОБЛЕКЧЕНИЕТО НА МЕРКИТЕ ЗА ЗАВЕДЕНИЯТА СОБСТВЕНИЦИТЕ ИМ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ РЕГИОН НЯМА ДА ОТВОРЯТ. „Събираме се собственици на обекти от цялата Великотърновска област утре (бел. ред. 05.05.2020), за да набележим действия, не са изключени и протести. За нас е нерентабилно да наемаме персонал и да плащаме всичко останало само за да поддържаме по две – три маси навън, както ни се позволява. Облекченията са бутафорни и неизпълними в реални условия и няма как да работим. Подобно е и мнението на всички колеги от структурата на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в страната“, коментира регионалният шеф на камарата Петър Стефанов.

На серия от брифинги в неделя премиерът Бойко Борисов информира за разхлабване на противоепидемичните мерки от началото на тази седмица. В късните часове се появи и заповед на здравния министър Кирил Ананиев, в която се казва, че заведенията могат да отварят само тераси и открити части, но масите трябва да са разположени на 2,5 метра една от друга и на тях да сядат максимум по четирима. Освен това служителите трябва да са с маски, да дезинфекцират непрекъснато, а на видно място е нужно да се поставят и диспенсъри с препарати. „В едно от заведенията ни аз имам осем маси на открито. Ако спазя изискванията, ще трябва да оставя три или четири. Няма как с оборота и редуцираните посещения от тях да издържам готвачи, сервитьори и да си покривам останалите разходи по дейността. Настояваме за стратегия за реално подпомагане на бранша. От това, което се оповести като помощи досега, разбрахме, че реално са подпомогнати казина, колекторски фирми и футболни клубове, но за нас няма нищо, а само съвети да сме си продавали колите. Категорично сме и за намаляване на ДДС, както и за облекчения за дейността ни. „Облекченията“, които са насочени към нас, са фиктивни и неработещи, чакаме нещо адекватно на ситуацията“, категоричен е Стефанов.

Стилян НАЙДЕНОВ

4 коментара за “Собствениците на заведения не искат да отварят, с по три маси навън няма как да поддържат персонал

 • 05.05.2020 в 15:44
  Permalink

  Уважаеми Г-не вашият сектор не е структороопределящ и от национално значение и Вие много добре го осъзнавате имате два варианта или ритате срещу ръжена и се парите или като много други тихо и кротко бавно и полека към по стойностни занимания . с Уважение .

  Отговор
 • 05.05.2020 в 17:28
  Permalink

  Който не може, да не отваря! Който може, да отваря :)) Най-добре е първо да отворят по-малките заведения. Големите и да отворят едва ли ще се напълнят. Няма какво да се събират и да организират протести, все пак е опасността от вируса не е отминала. Пуснали ги под одъра, а те искат да се качат на одъра!!

  Отговор
 • 05.05.2020 в 22:40
  Permalink

  Подкрепям писалите преди мен. Ресторантьорството няма да е, каквото беше преди. АКО пак станем клиенти, ще изискваме големи разстояния между масите и столовете. Животът с тази зараза няма да е като преди. Кръчмите да не мислят, че хората ще си рискуват живота и здравето заради някакво си заведение.

  Отговор
  • 06.05.2020 в 20:18
   Permalink

   Ако бяхте умне щяхте да се сетите че и на 50 метра да сложите м-у масите клиентите ще посещават място от 2х1 кв. м

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *