7089 четения

Втора жертва на коронавируса в областта и нов случай на заболял

ВТОРА ЖЕРТВА ВЗЕ COVID-19 В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Починал е мъж на 80 години, хоспитализиран и лекуван от коронавирус в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Той е родом от Павликени. За диагностицирането му бе съобщено от Националния оперативен щаб на 24 април. Случаят му бе седемнадесети за региона.

Човекът е бил настанен в болницата на 12 април заради перитонит. Преживявал е операция и след това са засечени първите признаци на коронавирус, като диагнозата е потвърдена след лабораторно изследване.

Нощта на понеделник срещу вторник е издъхнал в интензивното отделение на болницата, научи „Борба“.

„След операцията не е бил изписван. Той ще бъде кремиран, а поклонението ще се състои в събота. Близките му не са под карантина“, заяви за „Борба“ кметът на Павликени инж. Емануил Манолов.

ВЧЕРА БЕ СЪОБЩЕНО ЗА ОЩЕ ЕДИН УСТАНОВЕН БОЛЕН ОТ КОРОНАВИРУС В РЕГИОНА. Пациентът е мъж на 44 години от Полски Тръмбеш. Той е приет в търновската болница преди два дни, намира се в отделението за COVID-19. Инфектираният се прибрал наскоро от Нидерландия, останал под домашна карантина, но внезапно здравословното му състояние се влошило и потърсил лекарска помощ. Проявените симптоми дали основание на медиците от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ да го хоспитализират и направеният му PSR тест дал положителен резултат за коронавирус. Всички негови контактни лица са установени и поставени под домашна изолация за 14 дни.

Хоспитализираните заболели от COVID-19 в региона са осем. Всички те се намират в търновската болница. Диагностицираните, които са под домашно лечение, тъй като не проявяват сериозна симптоматика, са деветима, а общо инфектираните до момента в областта са 23 души.

Към 5 май по данни на Регионалната здравна инспекция карантинираните заради контакт с установени заболели и такива, които са се прибрали от чужбина, са 882. Тази мярка пък е изтекла за 2434 души. Излекуваните с две отрицателни проби са четирима.

От Националния оперативен щаб съобщиха, че вероятно пикът на пандемията в България е бил в периода 20 – 24 април. В зависимост от заболеваемостта през следващите две седмици ще бъде взето решение дали епидемиологичните мерки отново ще бъдат затегнати, или ще отпаднат още ограничения.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!