72-ма от областта са кандидатствали за еднократната помощ за родители в неплатен отпуск

ОГРОМЕН ИНТЕРЕС, НО МАЛКО РЕАЛНО ПРИЕТИ СА ЗАЯВЛЕНИЯТА В ОБЛАСТТА ПО КАНДИДАТСТВАНЕТО ЗА ОТПУСКАНЕ НА ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ от 375 лв. за самотни майки и родители в неплатен отпуск, които отглеждат деца до 14 години. До момента 72 лица са подали документи в дирекциите по „Социално подпомагане“ в областта, заяви Десислава Пенева, главен експерт в Регионалния отдел.

„Най-много са кандидатите от Община Велико Търново – 51. Следва Свищов с 8, Горна Оряховица с 6, Павликени с 5, а Елена и Стражица по 1.“, уточни служителката специално за „Борба“.

Тя обясни, че в момента заявленията се обработват и вероятно след 10 май ще стане ясно кои са одобрени за обещаната от правителството сума, а след това съответните началници на дирекции ще уведомят одобрените лица, чрез заповед за отпускането на средствата.

ЗАСЕГА НЯМА ПОСТАВЕН КРАЕН СРОК ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО МЯРКАТА.

Изискванията са самотните родители да са загубили работата си след 13 март или да са били в платен или неплатен отпуск минимум 20 дни от същата дата, а преди това са използвали целия си отпуск, за да гледат децата си, докато детските градини и училища не работят. Има и задължителен подоходен критерий – кандидатите да не получават заплата, по-висока от минималната – 610 лв., за самотен родител – 1200 лв., да са се осигурявали 6 месеца преди това и да не получават други приходи от допълнителни дейности и социални помощи от държавата. Малчуганите пък следва да са посещавали учебно заведение преди началото на извънредното положение.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.