Д-р Стела Билчева е първият доброволец в горнооряховската болница, лекувал пациент с коронавирус

26-годишната специализантка останала в отделението цяла седмица, докато инфектираният оздравее

 

СЕДЕМ ДЕНОНОЩИЯ НА РАБОТНОТО МЯСТО, ПОНЯКОГА ПО 8 ЧАСА, БЕЗ ДА СЪБЛЕЧЕ СПЕЦИАЛНИЯ МЕДИЦИНСКИ ЗАЩИТЕН КОСТЮМ, и непрекъснато проследяване на състоянието на първия диагностициран с COVID-19 в Горна Оряховица преживяла д-р Стела Билчева. Тя се осмелила да застане начело на сформирания екип за лечение на установения болен, като не смята постъпката си за геройство, а изпълнение на служебния дълг. Не крие, че имало доза страх, но събрала кураж.

Младата лекарка е част от колектива на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ от края на 2018 година. Специализира ендокринология, но още от студентството си във Варненския медицински университет проявявала интерес към инфекциозните болести. Това била и една от причините да пожелае да остане денонощно до заболелия от COVID-19 в общинската болница в Горна Оряховица.

„За разлика от доста мои колеги, аз съм млада, здрава, нямам деца, които да се налага да гледам, защото детските градини и училища не работят. Прецених, че за мен рискът е значително по-малък. Възприех го като предизвикателство“, обясни мотивите си д-р Билчева.

Заедно с две медицински сестри и една санитарка застъпили в инфекциозното отделение на 3 април, когато в болницата настанили 76-годишен мъж с коронавирус. По думите й той бил в средно тежко състояние и бързо се повлиял от приложената терапия. През цялото време тя и колегите й обслужвали пациента облечени в защитни облекла. Сваляли ги само в моментите, когато отивали в определените стаи за почивка, за да се нахранят.

„В тези седем дни подържах активно връзка с инфекционистите в болницата и управителя д-р Иван Иванов. Чувствах, че имам стабилен гръб в тяхно лице. Колегите пък оставяха храна пред вратата на отделението, която бе специално подбрана за поддържане на здравето на екипа и възстановяването на болния – съдържаше повече протеини и други полезни съставки“, споделя Стела.

ПРЕСТОЯТ Й В ОТДЕЛЕНИЕТО СЪВПАДНАЛ С ДЕНЯ НА ЗДРАВНИЯ РАБОТНИК – 7 АПРИЛ. Лекарите поднесли изненада на изолирания екип – кошница с плодове, а една от съмнителните пациентки зарадвала персонала с буркани с мед.

Младата специализантка твърди, че тези два жеста много я трогнали, и когато в последния ден от лечението на заразения докарали втори инфектиран, д-р Билчева проследила и неговото състояние.

„На 10 април приехме 61-годишна жена от село Върбица, която бе с доказан коронавирус. Направи ми впечатление, че и двамата пациенти търсеха също психологическа подкрепа от нас, защото самата изолация най-много им тежеше, може би дори повече от симптомите на заразата. Те се чувстваха самотни и засрамени“, разказа младата лекарка.

Споделя, че самата тя получила голяма подкрепа от семейството си, любимия човек и приятелите, с които контактувала по телефона.

След като напуснала отделението, била изследвана за коронавирус и поставена под 14-дневна карантина вкъщи. За щастие, тестът й е негативен и след двуседмичната домашна изолация отново се върнала на работа. От 24 април дава дежурства и казва, че е готова пак да бъде доброволка.

След преживяното д-р Билчева смята, че въведените противоепидемични мерки от Националния оперативен щаб и правителството са правилни и ако през следващите седмици настъпи пик, то това би се дължало на факта, че много хора са загубили търпение по спазването на ограниченията заради продължителността на кризата.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *