Една трета от човечеството ще страда от ужасни горещини през 2070 г.

Екип от нидерландски изследователи е идентифицирал моноклонално антитяло, способно да неутрализира вируса SARS-CoV-2, който причинява болестта Ковид-19, предаде Франс прес.
Въпросното неутрализиращо антитяло срещу коронавируса, отговорен за Ковид-19, както и срещу причинителя на ТОРС от 2003 г., представлява обещаваща възможност за „превенция и лечение“ на тези заболявания, според публикация на изследователите в сп. „Нейчър“.
Екипът, свързан с Университета на Утрехт и медицински център „Еразъм“ в Ротердам под ръководството на Беренд-Ян Бош и Франк Гросвелд, е създал 51 клетъчни линии, произвеждащи антитела, насочени към отличителния протеин на повърхността на двата коронавируса.
Същият този протеин участва в свързването на вируса SARS-CoV-2 с рецептора ACE2 на повърхността на човешките клетки и играе ключова роля в инфекциозния процес на Ковид-19.
Впоследствие изследователите са направили тест, за да се определи дали антителата са в състояние да неутрализират двата коронавируса. Едно от антителата е показало „неутрализираща активност“ както към вируса на Ковид-19, така и към този на ТОРС.
Учените определят, че въпросното антитяло е насочено към зоната, в която вирусите се прикрепят към ACE2 рецепторите, без да нарушава механизма на свързване. Това означава, че действа друг механизъм, който остава да бъде определен, както и че има възможност за използването му заедно с други антитела.
Нидерландският екип отчита, че въпреки това въпросните антитела, самостоятелно или свързани с други, имат потенциала да подпомогнат разработването на бъдещи терапевтични стратегии.
Моноклоналните антитела са лабораторни копия на определен тип антитела и представляват форма на имунотерапия.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *