124 четения

Проучванията ни показват, че между 30 и 40 процента от родителите биха пуснали децата си на детска градина, но още има риск за заразяване, каза министър Красимир Вълчев

Проучванията ни показват, че между 30 и 40 процента от родителите биха пуснали децата си на детска градина, но още има риск за заразяване, каза министър Красимир Вълчев

София, 5 май /Димитрина Ветова, БТА/
Нашите непредставителни проучвания показват, че между 30 и 40 процента от родителите биха си пуснали децата, ако се отворят детските градини, но дори и този процент означава между 70 000 и 85 000 деца ежедневно да се водят до детската градина от родителите и да си взаимодействат в групите, дори и тези групи да са с до десет деца. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет за завършването на учебната година и за обявяването на датите на изпитите в седми и в 12-и клас. Той коментира и темата за отварянето на детските градини.
„Към настоящия момент считаме, че рискът от ежедневно, многочасово взаимодействие на много деца в група, е голям. Ако коефициентът на заразяване в момента е до 1,5, той може в една такава група да е над 10“, коментира министър Вълчев. Считаме, че тази и следващата седмица тези мерки не трябва да се предприемат, но решението на въпроса е предмет на ежеседмичен анализ, който зависи от епидемичната ситуация. Надяваме се през лятото, когато вирусът позатихне, да можем да осигурим повече дейности в училищата и в детските градини, включително дейности по интереси. Имаме много планирани такива дейности по интереси за юни, както и дейности за преодоляване на образователни трудности. Те ще се провеждат присъствено, но само, ако е подходящо. Ще анализираме ситуацията с детските градини всяка седмица, увери образователният министър.
Учениците от първи до трети клас приключват учебната година в края на май и би било добре да имат дейности по интереси, дори по 1-2 часа на ден, каза министър Вълчев. Той добави, че се водят разговори със синдикатите и може да се осигури възможност за дейности по интереси за голяма част от децата. Ако ограниченията продължат, тези дейности ще са в електронна среда, а ако се подобри ситуацията, ще са присъствени, в малки групи. Може да има дейности по интереси и на открито. Проблемът ни е за детските градини, защото не може да се придобиват компетентностите, заложени в програмите и в наредбата за предучилищното образование, като се изчерпват също отпуските на непедагогическия и на педагогическия персонал. Вчера получихме от Синдиката на българските учители предложение да увеличим отпуските на непедагогическия персонал, което ние, по принцип подкрепяме, и вероятно ще сключим анекс към Колективния трудов договор, информира образователният министър.
Детските градини в момента работят частично, по тяхно решение или по решение на съответната община, обясни министър Вълчев. Той припомни, че МОН с Националното сдружение на общините са изпратили препоръки за предоставянето на консултации на родителите, но при деца на предучилищна възраст не е подходящо и не е препоръчително продължителното и многочасово „взаимодействие с екрани на електронни устройства“. Затова сме препоръчали работа до половин час с електронни устройства на децата, а останалото време дейностите трябва да се осъществяват чрез родителите. Препоръчали сме там, където учителите участват в такова обучение, според степента на ангажираност, два или три дни да им се броят за работни, каза министър Вълчев.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *