Шефът на Районна лекарска колегия във Велико Търново, д-р Христо Димитров: „Отлагането на преглед при личния лекар заради страха от коронавирус може сериозно да влоши здравето“

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ПОЧТИ ДВА МЕСЕЦА МНОГО ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ БЯХА ПРИНУДЕНИ ДА КОНСУЛТИРАТ ПАЦИЕНТИТЕ СИ САМО ПО ТЕЛЕФОНА. В резултат на това някои от хронично болните рязко влошиха състоянието си и се наложи да постъпят по спешност в болница. По думите на председателя на Районната лекарска колегия във Велико Търново – д-р Христо Димитров, подобно отлагане на прегледите е опасно и не бива да се чака дълго, когато има обостряне на заболяванията.

„Ходенето при личния лекар трябва да става след първоначално обаждане по телефона. Записва се час и в уговореното време пациентът пристига. Целта е да няма засичане на двама души в кабинета и ние да имаме време да дезинфекцираме помещението след всяка консултация“, обясни той.

От своя страна пациентите задължително трябва да идват с маска или шал на устата и носа. Медикът уточни, че продължават да действат така наречените „зелени коридори“ за деца.

„Вторник и четвъртък са определените дни за поставяне на ваксини на децата и прегледи на лица до 18-годишна възраст. По наше искане обаче разпоредбата бе променена, тъй като има колеги, чиито пациенти малчугани са много и два дни са недостатъчни за обхващането им. Други лекари пък имат съвсем малко или дори нямат деца. Проблем е и това, че останалите възрастни нямат право да идват, каквито и да са тревогите им по време на „зелените коридори“. Постигнахме консенсус със здравното министерство всичко това да става по преценка на лекаря“, заяви д-р Христов.

ШЕФЪТ НА РАЙОННАТА ЛЕКАРСКА КОЛЕГИЯ ПОДЧЕРТА, ЧЕ ИМА РОДИТЕЛИ, КОИТО СЕ ПРИТЕСНЯВАТ ДЕЦАТА ИМ ДА БЪДАТ ИМУНИЗИРАНИ в условията на пандемия. Като цяло обаче няма масови откази от ваксини.

„Нормално е да има страх сред родителите. Отлагането на имунизациите може да стане с два месеца, но при малките деца е по-добре да се извършват навреме. Това се налага заради върлуването на инфекциозни заболявания, за които няма друга защита, освен ваксината. Например морбили. Преди няколко дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи за поредно огнище на морбили у нас. След падането на КПП-тата много хора ще започнат да пътуват и болестта може да се разпространи навсякъде. Тези малки деца няма да са защитени, ако не бъдат имунизирани“, изрази тревога д-р Димитров.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *