1121 четения

Албена Цачева направи видео за родния си град по време на пандемия

Даровитата певица от Полски Тръмбеш учи в Германия и мечтае да стане дипломат

 

„Пандемията и карантината ме хващат в момент, в който започва новият ми семестър в университета, който се провежда изцяло онлайн. Стоенето вкъщи обаче не е причина за мен да бездействам, затова се включих в проекта Toid’Europe. Публикацията на младата френска журналистка Софи Ериоза и нейният проект в университетската ни Фейсбук група ми направи впечатление. Тя търси млади хора на възраст 18 – 35 г. от държавите, членки на Европейския съюз, и събира техните мнения по различни теми, свързани с развитието на Съюза, които накрая представя под формата на видео. Темата този път е COVID-19 – каква е ситуацията в различните държави членки и как това ще се отрази на Обединена Европа. След като се свързах с нея, проведохме интервю по Скайп. Във вече готовото видео за България участват освен мен и още трима души. Другата българка във видеото – Милка, е също като мен възпитаник на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново. Софи ме помоли също да направя кадри от улиците на Полски Тръмбеш, където се намирам в момента…”, сподели 21-годишната Албена Цачева специално за в. „Борба”.

В Полски Тръмбеш повечето хора я познават от сцената като изпълнител на поп музика, участник в празниците на града и възпитаник на ДЕС „Румина“ във Велико Търново. След като завърши средното си образование, тя замина за чужбина да търси нови хоризонти, приключения, приятелства и предизвикателства. В момента е студентка трета година в Европейски университет „Виадрина“ във Франкфурт на Одер, Германия. Учи право и политика, със специализация в европейско и международно право.

През зимния семестър на учебната 2019/2020 година бе 4 месеца в град Рен, Франция, където изкара един семестър по европейската програма за наука и образование „Еразъм”. Там учи в Института по политически науки на английски и френски език. По време на престоя си се запознава отблизо с френската култура, както и по-специално с тази на регион Бретан, чийто главен център е Рен. Регион Бретан е по-различен от останалата част от държавата, тъй като бретонският език има келтски произход и първите заселници в тази област на Франция идват именно от днешна Великобритания. Посетила е множество градове, като Париж, Сан-Мало, Ница, Лион, Анже, както и Монако.

След това в началото на 2020 година има възможността за тримесечен стаж в Германо-българската индустриално-търговска камара в София. Била е стажантка в отдел DEinternational, който установява директния бизнес контакт между германски и български фирми. Освен това има честта и привилегията да участва в срещи с Херо Мустафа, посланик на Съединените щати в България, и Кристоф Айхорн, посланик на Федерална република Германия в България, както и с д-р Щтефан Холтхоф-Пфьортнер, министър по федералните и европейски въпроси в провинция Северен-Рейн Вестфалия.

В клипа Албена Цачева споделя мерките за сигурност, предприети в България, техните предимства и недостатъци. Тя изразява позицията, че в България мненията на хората като че ли са разделени на два лагера спрямо вируса. Споделя още, че нивата на безработица се качват с всеки изминал ден и че за страна като България рецесията и икономическата криза ще се усетят неимоверно. На въпроса как си представя ЕС след кризата отговоря, че държавите членки трябва да отдадат компетенции на Съюза в областта на здравеопазването, за да се изгради общ модел. В момента договорите от Лисабон само насърчават държавите членки да си съдействат в тази област, но самият ЕС няма право да издава закони в тази област.

Албена заяви още, че подкрепя този проект, защото вярва в младите, мотивирани и позитивни хора, чието мнение трябва да се чува по-често. След като завърши специалността си, би искала да се занимава с дипломация. Интересува се от международна политика и как тя оказва влияние на живота в отделните страни.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *