3570 четения

Ферма за зебу правят край Велико Търново

Инвестицията за отглеждането на 100 животни от екзотичния вид е на белгиец

 

ПЪРВАТА ФЕРМА ЗА ЗЕБУ – ЖИВОТНИ, КОИТО КЪТАТ ХРАНА И ВОДА В ГЪРБИЦИ НА ГЪРБА СИ, ПРАВЯТ КРАЙ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Проектът е одобрен от Регионалната екоинспекция в старата столица и засяга територии, които са точно на границата на Великотърновска и Габровска област, в землището на село Косарка. Инвестиционното намерение е на компанията „БГС“ ЕООД, която управлява белгиецът Марсел Мос. Фирмата вече притежава над 500 дка земи, на които направи комплекс за отглеждане на 500 кози. На нейно място сега се планира друга за оборно-пасищно отглеждане на до 100 едри преживни животни – Сеулон Зебу. Те ще се угояват за месо. Според проекта през деня животните ще пасат на пасища, собственост на възложителя, като територията ще бъде оградена с електропастир. При необходимост зебутата ще се дохранват със слама и сено, производство на инвеститора. Необходимата вода е осигурена от съществуващ в имота водоизточник.

Самата ферма ще е с разгъната площ от близо 20 дка, а до нея има направен и нов път с подход от трасето между Велико Търново и Габрово. Зебуто (Bos primigenius indicus) е познато още като гърбаво говедо от семейството на едрия рогат добитък. За разлика от останалите представители от рода на тези животни, като крави, бизони и якове, зебуто е много добре приспособено за живот към нашия климат. То има африканско-азиатски произход и е съществувало в Азия и Африка от около 3000 г. пр.н.е. Разпространено е на огромни територии в Индия, Африка, в тропическите и субтропическите области на Америка и в Близкия изток.

Най-характерната особеност на зебуто е неговата гърбица с вместимост 5 – 8 кг, която е своеобразно депо на вода и хранителни вещества.

Зебуто се характеризира с много добра издръжливост, работоспособност и подвижност и има висока резистентност срещу заболявания и устойчивост срещу насекоми.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!