Ученически гвардейски отряд вече има старата столица

30 ВЪЗПИТАНИЦИ НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СТАНАХА ЧАСТ ОТ ПЪРВИЯ В ОБЩИНАТА УЧЕНИЧЕСКИ ГВАРДЕЙСКИ ОТРЯД. Повече от четири месеца учениците са се готвили усилено за представянето на гвардейския отряд, а подготовката по неговото създаване е продължила година, каза Евгени Коев, преподавател в търновското училище.

Девети Етърски ученически гвардейски отряд се нарича новото формирование, което вече е част и от Националното сдружение „Младежки гвардейски отряди”. „Приеха ни под номер 9, затова в името я има тази цифра. Етърски присъства, за да пазим паметта на 18-и Етърски пехотен полк, който е бил формиран именно във Велико Търново на 1 април 1889 година“, допълни още Евгени Коев.

Той обясни, че отрядът е инициатива, която ще учи децата на патриотизъм, на ред и красота и най-вече ще създава характери. „Вярвам, че младите гвардейци ще се утвърдят като емблема и ще представят достойно Велико Търново в тържествени събития”, коментира г-н Коев. И уточнява, че в подготовката на момчетата и момичетата са участвали и професионалисти от Националния военен университет „Васил Левски”.

Със средства от бюджета на гимназията са закупени оборудването и костюмите на тийнейджърите. Отрядът е разделен на две поделения, всяко от тях има командир. Народният представител от „Обединени патриоти“ доц. Милен Михов, който е и историк, и преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, е осигурил саби за двамата командири. Перата за калпаците са от Центъра за диви животни в Стара Загора, с който гимназията има дългогодишни партньорски отношения.

ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ, НА КОЯТО ОТРЯДЪТ ТРЯБВАШЕ ДА ПОЛУЧИ ЗНАМЕТО СИ, НЕ СЕ СЪСТОЯ според предварителните планове, признава Евгени Коев. Заради извънредното положение в страната децата ще трябва да почакат за своето тържество, на което за специален гост е поканен министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Това е вторият ученически отряд в областта, след като през юли миналата година с атрактивна и красива церемония знамето си получиха младите гвардейци от СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.