199 четения

Отварят по-широко вратите на Трета лига за отбори от малките селища

Промени в Наредбата за първенствата и турнирите, които да бъдат в помощ на отборите от малките селища при участието им във „В“ група, обмисля БФС. Предложението е на президента на Аматьорската футболна лига Румен Вълков, като идеята е да се даде шанс на повече клубове, особено в Северна България, за участие в по-горното ниво. През този сезон в Северозападната трета лига участваха 14 клуба, докато в Югозападната и Югоизточната са по 18. Още по-тежко е положението на Североизток, където също започнаха 14 тима, но останаха 11.

Според нормативните документи сега, всеки участник в Трета лига трябва да има поне два отбора в детско-юношеската си школа и те да играят в първенства. Много от клубовете обаче не могат да си го позволят финансово, а други няма откъде да вземат млади футболисти, тъй като след 15-годишна възраст децата от малките селища отиват да учат в големите градове.

При тази ситуация някои се принуждават да ползват деца и юноши от други клубове или пък да возят за мачове и тренировки цели формации от съседни селища. Други тимове пък направо се отказват, след като калкулират бюджета, който трябва да подсигурят.

Първият вариант за промяна е отбори от малки населени места да играят в Трета лига, но само с една формация при децата, а не с две. За сметка на това те ще бъдат задължени да включват в стартовите 11 – един или двама играчи до 21 години. Така хем ще се облекчи бюджетът, хем ще се дава шанс на момчета, които са излезли от старша възраст, за реализация при мъжете.

Вторият вариант е отбори от малки села също да бъдат допуснати без нито един отбор при децата или юношите, но да бъдат задължени да пускат трима играчи до 21 години. Простата сметка показва, че ако отпадне юношески отбор на клуб от Трета лига, който така или иначе дори не се събира в населеното място по регистрация, това ще облекчи бюджета на клуба с близо 20 хиляди лева на година.

Очаква се промяната да не важи за отбори от областни или други големи градове, които са в Трета дивизия, тъй като при тях човешки ресурс има и те не са утежнени по този параграф.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!