Три момичета нарисуваха седемметрово пано с лика на Георги Живков върху фасадата на Спортното училище

СЕДЕММЕТРОВО ПАНО С ЛИКА НА ГЕОРГИ ЖИВКОВ УКРАСИ ФАСАДАТА НА СПОРТНОТО УЧИЛИЩЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, гимназията, която от няколко месеца носи името на този бележит търновец.

Инициативата е на комитета „Ген. Сава Муткуров”, който е в основата и на избора на патрон на Спортното училище. Членовете на комитета са финансирали и изработването на огромната рисунка. Тя е дело на Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева, които станаха известни във Велико Търново с атрактивните си 3D пана. Голямата тройка, обединена от общото име „Глобал интерактив арт“, кръстосва страната цяло лято и оставя след себе си изумително красиви интерактивни стенописи. Последното им произведение в старата столица краси една от къщите по ул. „Гурко“.

„Дълго търсихме подходящо място за бюст-паметник. Все нещо не ни пасваше, а и искахме да е нещо различно. Тогава видяхме това, което момичетата от GIAR правят, и им се обадихме. Описахме идеята си и те направиха художествени проекти. Използвахме автентична снимка, в която добавихме ордена „Св. Александър” I степен и лентата му. Така на паното Георги Живков е изобразен с ордена „За храброст” I степен и звездата към него, с ордена „Св. Александър”, лентата и звездата му и с възпоменателния орден за възшествието на престола на Фердинанд. Това е нашият паметен знак, посветен на Георги Живков“, разказа Венелин Иванов, член на комитета. Оттук насетне той и колегите му ще насочат усилията си за популяризиране на Сава Муткуров и Георги Живков и едновременно с това ще работят за паметен знак за четвъртия регент, роден във Велико Търново – ген. Никола Михов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *