Търновка с диабет, хипертония и онкологично заболяване пребори коронавируса

Лиляна Цанева е третият диагностициран с COVID-19 пациент в областта

 

БЛИЗО МЕСЕЦ БЕ ЛЕКУВАНА ОТ КОРОНАВИРУС В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ 79-ГОДИШНАТА ТЪРНОВКА ЛИЛЯНА ЦАНЕВА. Тя бе изписвана от стационара два пъти, тъй като след първото дехоспитализиране състоянието й се влоши и се наложи да бъде приета повторно. В момента пациентката се намира вкъщи и е под 28-дневна задължителна карантина. Чувства се добре, няма симптоми на болестта и чака с нетърпение момента, в който ще може да излезе от дома си, за да се разходи из квартала. Специално за „Борба“ пенсионерката разказа какво е да се бориш с коронавируса и за преживяното по време на престоя в болницата.

„Всичко започна в края на март. Имах температура 37,2 градуса и отидох при личната лекарка. Тя ме изпрати на рентгенова снимка и от изследването стана ясно, че имам начален стадий на пневмония. Насочи ме към пулмолог, който от своя страна ме посъветва да отида в болница, тъй като трудно бих се излекувала в домашни условия. Така на 30 март ме приеха с двустранна пневмония в Първо вътрешно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Тъй като в онзи период всички пациенти в стационара, които пристигат и биват лекувани от пневмония, задължително подлежали на взимане на проби за коронавирус, бил взет назофарингиален секрет и от 79-годишната жена. На следващият ден излязъл резултатът, че е заразена с COVID-19. Лиляна останала много изненадана от диагнозата, тъй като изобщо не била излизала от къщи. Много от съседите и дори някои медици набедили внука й, че я е инфектирал, тъй като той се прибрал от Великобритания в началото на март. Момчето обаче дало негативен резултат на PSR теста за болестта и това категорично отхвърлило версията, че той е преносител на заразата.

Превели я в специализираното отделение за лечение на коронавирус и стартирали антибиотично лечение. Продължавала да поддържа температура и започнал лек задух. Затова се наложило да й приложат и кислородотерапия. Лекувал я д-р Константин Рашков, началник на инфекциозното отделение.

„Даваха ми много антибиотици и медикамента, с който е лекуван Кирил Домусчиев. През цялото време екипът влизаше в стаята при мен, облечен в специални защитни костюми. Доволна съм от отношението на всички, не мога да се оплача от нищо“, увери тя.

Пенсионерката посрещнала 79-ия си рожден ден в изолираното отделение далеч от близките си. По 10 – 15 пъти на ден се чувала по телефона с тях, тъй като имала нужда от моралната им подкрепа.

След като я изписали, състоянието й се влошило. Вероятно заради силните антибиотици започнали болки в корема, повръщане и други гастроентерологични проблеми. Семейството й уведомило д-р Рашков за неприятните симптоми и той предложил Лиляна да се върне в болницата, за да овладеят неразположенията.

Така пациентката отново постъпила за лечение. Сравнително бързо подействала терапията и жената се възстановила. В момента се чувства отлично, няма задух, нито температура. Продължава да приема единствено лекарства за хипертонията, от която страда от години.

„Аз имам старчески диабет, оперирана съм заради онкологично заболяване и имам опит в престоя в болница, но такова чудо не ми се беше случвало. Явно ми е писано да живея“, заяви Лиляна.

Категорична е, че не само преживяването в болница й се отразило негативно, но и реакцията на съседите и познатите. Всички гледали на нея и роднините й като на престъпници.

„Като бях изписана първия път, ме транспортираха с линейка от болницата до дома. В същия момент комшиите излязоха на терасата да гледат и да любопитстват какво се случва и защо ме връщат вкъщи. Много е неприятно, сякаш съм прокажена или извършила нещо лошо. Никой не е застрахован, че няма да му се случи утре. Още по-разочарована съм от това, че докато близките ми бяха под 14-дневна карантина и не можеха да излизат, никой не се поинтересува за тях, да им донесе храна или нещо, от което се нуждаят“, разказа 79-годишната жена.

ЗАТОВА ПРЕМИНАЛАТА ПРЕЗ ИЗПИТАНИЯТА ЛИЛЯНА ПРИЗОВА ЗА ПОВЕЧЕ ЧОВЕЧНОСТ В ТЕЗИ ТРУДНИ ВРЕМЕНА, защото според нея случващото се е повод хората да преосмислят поведението си, отношението към света и природата и да започнат начисто към доброто.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Търновка с диабет, хипертония и онкологично заболяване пребори коронавируса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *