С доброволен труд деца и възрастни ще превърнат 45 дка край Ново село в зона за отдих

В скаутски лагер малчуганите ще трупат знания за природата

 

СПЕЦИАЛЕН ПРОЕКТ „ТАБЛЕТА ЗАХВЪРЛИ, КРАЙ НЕГОВАНКА ЛАГЕР ПОСТРОИ И ИЗВОРИТЕ ПОЧИСТИ“ ВНЕСЕ ПРЕД УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) кметът на великотърновското Ново село Христо Христов. Разработката, която ще ангажира над 120 доброволци – възрастни и деца, за облагородяването на над 45 дка в региона и ще възроди скаутското движение, е за малко над 14 хил. лв. Парите са за материали, посадъчен материал и пособия за почистване.

„Имаме уникални дадености, вече направихме миналата година детски скаутски лагер на открито, а някои от участниците даже се отказаха от морето, за да дойдат на него. Тази година предвиждаме нов, по-голям и по-продължителен“, коментира пред „Борба“ местният управник. Според него деца и възрастни с доброволен труд ще облагородят района, а малчуганите, освен на труд, ще се научат и на живот в хармония с природата, като през цялото време ще са ангажирани със занимателни игри.

Около Ново село има множество собствени водоизточници – 17 чешми и 38 извора. По-голямата част от тях са притоци на река Негованка, която пресича територията на землището ни. По наше предложение заедно с ТД „Академик – ВТУ“ – Велико Търново, бе открита процедура по реда на Закона за защитените територии, приключила с решение за обявяване на защитена територия „Горно поречие на река Негованка”, допълва още той.

В стремежа си да насърчим интереса на нашите деца към природата, да насочим вниманието им към явленията в нея организирахме експериментално през 2019 г. скаутски лагер. Със сегашния проект заявяваме намеренията си да почистим заедно с децата по време на лагера терените за бивак и игри и достъпите до Големия извор, Малкия извор и чешмата, изградена в непосредствена близост до един от тях. Лагера ще изградим в местността Табаковото. Предвиждаме пешеходен еднокилометров поход с малчуганите край коритото на реката от единия до другия извор.

ПО ВРЕМЕ НА ПОЧИСТВАНЕТО Е ПРЕДВИДЕНО И СКАУТСКИ ЛАГЕР, КАТО МАЛЧУГАНИТЕ ЩЕ СА РАЗДЕЛЕНИ В ОТБОРИ „ЯСТРЕБИТЕ“ И „ОРЛИТЕ“. Татковците ще почистят от саморасли храсти, нависнали клони на дървета и запръстявания, питомците им пък ще отстранят клоните. Малчуганите ще извършат и окончателно оформяне на коритото за отток на изворната вода към реката. По време на целия лагер децата ще се запознаят колко е ценна водата, влиянието й върху живите организми, жизнената необходимост от нея, съчетавайки познанието с практически опит.

Чрез занимателен театър сред природата възнамеряваме да заинтригуваме малчуганите с разделното събиране на отпадъци, като с това бележим и темата за скаутски лагер 2021 г., разказа Христо Христов.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *