13299 четения

След световните океани, Москва и Аржентина Пешо Морския преоткри малките радости в еленското селце Баждари

Най-известният готвач в региона се уедини на спокойствие в планината

 

В БАЩИНАТА СИ КЪЩА В ЕЛЕНСКАТА МАХАЛИЧКА БАЖДАРИ, В БЛИЗОСТ ДО ДРЕНТА, СЕ ОТТЕГЛИ НАЙ-ИЗВЕСТНИЯТ ГОТВАЧ В РЕГИОНА. Пешо Морския скоро ще навърши 70 години, а неотдавна се е преборил с тежка болест, след което решил да се уедини и да преоткрие „малките радости“ в живота, след толкова бурна кариера. Ежедневно препрочита стихотворението „Баждари“, писано през 2002-ра, с посвещение за него от Христо Медникаров. Текстът е окачен поставен в рамка на видно място в дома му. Няма известен комплекс в района, в който да не е работил Петър Лазаров, когото всички наричат Морския. Кариерата му минала по целия свят, готвил е в култови обекти на „Балкантурист“, обикалял е света като корабен готвач, откъдето е и прозвището му, приготвял е гозби за българските спортисти на Олимпиадата в Москва, глезил е с кулинарни шедьоври дипломати в няколко посолства на България, готвил е и за шампионския отбор на „Етър“ от 1991-ва.

Култовият готвач на младини

В момента приготвя пословичните си манджи само за най-близките си и се наслаждава на спокойствието на Еленския Балкан, потъвайки в спомени от детството си. Никога няма да забрави как до 4-ти клас е ходил по четири километра пеша от Дрента до училището си. В един момент родителите му се преселват в Дебелец, а той се записва в тогавашния Техникум по обществено хранене в старата столица, който наскоро е бил открит.

Стихотворението на Христо Медникаров, посветено на Пешо Морския

ТУК ЗАПОЧВА ЛЮБОВТА МУ КЪМ ГОТВЕНЕТО И ТЯ Е ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ. В професионалните дебри навлиза в началото на 1974-та, когато успешно завършва и готварската школа към Държавния комитет по туризъм. Първото му работно място пък е „Балкантурист“ – сегашният грандхотел „Янтра“. 24-годишен, случайно се запознава с директора на държавното предприятие „Океански и морски риболов“, който харесал изключително работата му и го поканил за корабен готвач. Така Петър Лазаров станал „Морския“. Не му мислил много, защото заплатата била голяма, а отделно се давали бонуси в долари, което било доста примамливо за навлизащото в дебрите на живота младо еленчанче. Спомня си, че голям проблем обаче се оказал, че не е член на БКП и близо година минавал през различни проверки, докато го одобрят, още повече, че като граничар е нямал право да излиза в капиталистически държави за 5-годишен период, каквито са били някогашните порядки. Започва да плава по света и го прави цели 5 години. Слиза на сушата през 1979-а, за да стане главен готвач на култовия за времето си комплекс „Кулата“ в Леденик, където неведнъж отсядал Пенчо Кубадински. Година по–късно отива в Москва, за да готви за българските спортисти на Олимпиадата. Един от най-големите почитатели на гозбите му тогава станал гребецът от националния ни отбор Иво Карамански. Години след това сенчестият бос не пропускал нито веднъж да опита гозбите на Пешо Морския, като дойдел в Търново. През 1981 г. започва пък кариерата му на главен готвач в българските посолства. Явява се на конкурс към ЦКС-то в Китен и спечелва първо място. Наградата му е заминаването за посолство. Първата покана е за Аржентина, но той я отказва, защото вече е бил там и знае какво е. Втората покана е за Мозамбик. Отказва отново и то лично на посланика, с когото се среща. В крайна сметка се озовава в мисията ни в Атина.

Дядо Пешо, баба Валентина и внучката им Полина в Баждари

В средата на 90-те отваря свой ресторант в Изчислителния център, след което обаче се мести в Ловното, където изкарва дълги години.

СЪПРУГАТА МУ ВАЛЕНТИНА СЪЩО Е ГОТВАЧ, но двете им дъщери не усвояват професията. Сега надеждите са във внучката Полина, която е кръстена на него и е най-големият фен на гозбите му. Тя е най-слънчевият гост в балканската му къща и през последните месеци идва често в Баждари.

Почти няма ястие от нашата кухня, което Пешо Морския да не е приготвял. Наскоро неговият Баждарски джолан е влязъл и в репертоара на известния кулинар и тв водещ Иван Звездев. Ястието се приготвя със зеле, сметана, балкански подправки и се запечатва с тесто преди да се изпече.

Стилян НАЙДЕНОВ

СН. ЛИЧЕН АРХИВ

 

Един коментар за “След световните океани, Москва и Аржентина Пешо Морския преоткри малките радости в еленското селце Баждари

  • 09.05.2020 в 5:21
    Permalink

    Първия ресторант е открит в Дебелец после в В.Търново

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *